Veel jonge mensen krijgen er in hun puberteit mee te maken. De een heeft er meer last van dan de ander. Bij de een gaat het sneller over dan bij de ander. Een belangrijke oorzaak is de toename van hormonen, estradiol bij meisjes en testosteron bij jongens. Jongens en meisjes willen niet graag gezien worden als ‘puistenkop’. Een standaard oplossing die veel meisjes van hun huisarts krijgen aangeboden is ‘de pil’. Voorheen al te gemakkelijk de z.g. Diane pil, maar nu overduidelijk is geworden dat de kans op trombose door die sterke pil wel 10 keer is toegenomen, krijgen meisjes van een ‘lichtere pil’. Maar ook daarbij in de kans op trombose nog steeds 4 x zo groot, niet te spreken over het nadelige effect op stemming en de hormoonhuishouding.

  1. Laat het advies van het Voedingscentrum links liggen. Op zijn site schrijft het Voedingscentrum over acné: “Voor speciale diëten die zouden helpen tegen acné … is geen wetenschappelijke onderbouwing. Het advies bij deze aandoeningen is een normale, gezonde voeding volgens de Schijf van Vijf” Het voedingscentrum beroept zich daarbij o.a. op gedateerd onderzoek uit de 70’er jaren waarbij gekeken werd of het eten van chocolade ongunstig zou zijn voor mensen met acné. Dit bleek niet het geval. De ene groep mensen kreeg 2 maanden bij ontbijt en lunch boterhammen met chocoladepasta, de z.g. controle groep kreeg boterhammen met jam. In beide groepen trad er noch een verbetering noch een verslechtering van het probleem acné op. Dus, chocolade is niet slecht bij acné, dat was daarmee wetenschappelijk bewezen. Of eigenlijk was alleen wetenschappelijk bewezen dat het niet uitmaakt of je boterhammen met jam of met chocoladepasta eet als je graag je acné wil houden.
  2. Vermijd suiker. Suiker onderhoudt ten minste je probleem. Telkens als je voeding eet of dranken drinkt waar suiker in zit, moet je alvleesklier het hormoon insuline maken. Insuline lijkt heel erg op het hypofysehormoon LH. LH zorgt ervoor dat je meer testosteron maakt, dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Hoe meer testosteron, hoe meer talgproductie in de talgklieren, hoe meer mee-eters en puistjes. Het gaat daarbij niet alleen om de suiker die aan veel bewerkte voedingsmiddelen is toegevoegd (lees de verpakkingen goed, je komt heel veel verschillende namen tegen voor suiker), het gaat ook om suiker in frisdranken, natuurlijke vruchtensuikers in vruchtensap en alle voeding die gemaakt wordt van tarwe en andere granen. Ook alcohol in bier, wijn en mixdrankjes is een bron van suiker.
  3. Vermijd zuivelproducten. Zuivel de gemaakt is van koemelk bevat zeer veel groeifactoren, zoals insulinegroeifactor. Niet voor niets wordt een kalfje binnen een jaar net zo groot als zijn moeder. Deze groeifactoren bevorderen de celgroei in de huid, waardoor poriën gemakkelijker verstopt raken. Bovendien bevat koemelkzuivel heel veel vrouwelijke hormonen. Alle zoogdieren maken tijdens hun dracht heel veel meer hormonen – wel 20 keer zoveel – dan daarbuiten. Die hormonen komen niet alleen in het bloed, maar ook in de melk. Hoe meer hormoon je binnenkrijgt, hoe meer puistjes.
  4. Vermijd zoveel mogelijk hormoonverstorende stoffen binnen te krijgen via voeding. In de landbouw worden veel giftige stoffen gebruikt, pesticiden, insecticiden die bedoeld zijn om de hormoonhuishouding van schadelijke insecten te verstoren, waardoor deze insecten dood gaan of waardoor deze zich niet meer kunnen voortplanten. Deze stoffen komen ook in je lichaam met de voeding. Ze moeten door de lever op dezelfde manier worden afgebroken als je lichaamseigen hormonen estradiol en testosteron. Het afbreken van deze hormoonverstorende stoffen neemt veel van het vermogen van je lever in beslag. Dit gaan ten koste van het afbreken van je lichaamseigen hormonen. Probeer daarom zoveel mogelijk biologische voeding te eten. Je krijgt deze hormoonverstoorders ook binnen via verzorgingsproducten, make-up en bijvoorbeeld je deo. Het zijn z.g. parabenen. Via de App (voor I-Phone ToxFox kun je bekijken of deze stoffen in de producten zitten die jij gewend bent te gebruiken). Deze stoffen zitten ook in weekmakers van plastic. Via in plastic verpakte voedingsmiddelen en dranken komen ze in je lichaam. Bijvoorbeeld via dranken in PET-flessen, via rookworst verpakt in plastic, via het plastic laagje aan de binnenkant van blikken en tetrapacks.
  5. Eet veel groenten. De enzymen die je lever nodig gebruikt om hormonen en hormoonverstorende stoffen af te breken worden gemaakt uit chlorofyl. Dit is het bladgroen in groene planten. Groene groenten als koolsoorten, spinazie, sla en andijvie bevatten veel chlorofyl. Groenten helpen je lever en je lichaam gezond te blijven. Volgens de aanbeveling van de schijf van vijf moet je 200 gram groenten per dag eten om gezond te blijven, dit is echter niet genoeg. Eet minstens dubbel zoveel groenten, meer mag altijd. Dat red je niet door alleen groenten bij het warme eten te eten, eet ook groenten bij de lunch (soep, salade) en zelfs bij het ontbijt kun je groenten eten (groene smoothies, groenten omelet).
  6. Drink voldoende water. Een goede manier om nare stofjes uit je lichaam te verwijderen is door je nieren te laten meehelpen met het filteren ervan. Je nieren hebben voldoende water nodig om dit klusje te klaren. Drink minstens 30 ml water, en kruidenthee per kilo die je weegt per dag.
  7. Zorg dat stress minder vat op je krijgt. Iedereen heeft stress, stress door karrenvrachten huiswerk, stress door proefwerkweken, stress door wat je vriendinnen van je vinden, stress door…… Je kunt deze stress niet altijd voorkomen. Je kunt er wel voor zorgen dat je minder last hebt van stress door het volgen van een cursus mindfulness of door yoga. Een simpele ademhalingsoefening heeft al effect. Ook helpt het om geregeld te sporten, vooral krachtsport heeft veel zin. Stress heeft een ongunstig effect op de werking van je immuunsysteem. Als dit minder goed werkt gaan verstopte talgkliertjes makkelijk ontsteken en ontstaan puistjes. Stresshormoon vertraagd het afbreken van estradiol en testosteron door je lever.
Reageren