Adviezen specifiek voor borstgezondheid

 1. BH zoveel mogelijk uit

Lymfevaten liggen vlak onder de huid, vandaar dat het zo makkelijke in beweging komt met massage of droog borstelen. Maar daardoor stagneer je het ook makkelijk met elastiek of beugel van een bh. Een bh die niet te strak zit kan verbetering geven. Of misschien kun je zelfs dagelijks een paar uur zonder bh, ’s avonds en zeker ’s nachts. Als borsten vrij kunnen bewegen kan de lymfe op een natuurlijke manier stromen. Borsten kunnen immers niet sporten of uit zichzelf bewegen! Je borsten zijn dus afhankelijk van hoeveel ruimte je ze geeft en van bewegingen van je armen en bovenlijf. Dit is misschien een gek idee, of praktisch niet altijd even handig. Maar als het kan, doe de BH uit, bijvoorbeeld ‘s avonds en in het weekeinde.

 1. Droog borstelen

Je huid is je grootste orgaan, dus ook het grootste ontgiftingsorgaan. Droog borstelen is een super aangename detox voor je huid die het laat gloeien en stralen. Vlak vóór het douchen beweegt u met een borstel over de borsten (niet de tepels), oksels, halsstreek en schouders. Dit doet u droog. Een halve minuut per keer is al voldoende. Via deze link kunt u een instructie zien voor het droog borstelen, gemaakt door Francine van Broekhoven van De Groene Zuster: https://www.youtube.com/watch?v=m-yXYzltIa4

MAAK ZO VEEL MOGELIJK OPWAARTSE BEWEGINGEN.

 1. Begin met rondjes borstelen in beide oksels.
 2. Strijk dan een aantal keren met de borstel over de bovenzijde van je borsten naar de oksel toe.
 3. Strijk met je borstel van onder je borsten naar de oksel toe.
 4. Strijk met je borstel de ribbenkast aan de zijkant van je borsten naar de oksel toe
 5. Strijk tussen de borsten door vanaf je maag richting je sleutelbeenderen
 6. Borstel ook je schouders in rondjes.
 7. Strijk vanaf je armen naar de schouders toe

Twee a drie keer per week is in het begin genoeg. Bouw het rustig op. Je huid zal even moeten wennen. Als je een gevoelige huid hebt of wondjes, wees dan voorzichtig met borstelen.

Hoewel we altijd zeggen: “het is belangrijker dat je het doet, als hoe je het doet” geven we hier toch een paar tips omdat we er zo veel vraag naar hebben. Je mag ook lekker heen en weer bewegen als je dat prettig vind.

Beweging is essentieel voor je lymfesysteem, omdat het geen pomp heeft. Het is gebaseerd op spierbewegingen (oefening), springen (trampolines), yoga en droog borstelen. Als je je arm beweegt, dan komt de lymfe daar in beweging, maar dat is een beweging die jouw borst niet kan maken. Borsten zijn dus afhankelijk van de beweging die ze van jou krijgen.

Aangezien gifstoffen in vet worden opgeslagen helpen we deze op te ruimen door te borstelen. Met droog borstelen helpen we ook cellulitis afscheid te nemen van ons lichaam! En zo helpen we de huid steviger te worden!

We krijgen daarnaast ook een super zachte huid. Door de poriën los te maken van vuil is het een manier dat je huid zijdezacht wordt.

U kunt bij ons een borstel voor het droog borstelen bestellen. Deze borstel kost € 7,50 per stuk (excl. eventuele verzendkosten). Bij interesse, stuur ons dan een mail thermografie@vrouwenpoliboxmeer.nl.

 

 1. Massage

Na het droog borstelen masseert u onder de douche uw borsten. Het maakt niet uit hoe u dat doet. Het is vooral belangrijk dat u het doet. Eindig met massagebewegingen richting de oksels.

 

Op de afbeelding hiernaast ziet u hoe de lymfebanen in de borststreek, oksels en hals lopen.

 1. Zelfonderzoek.

Door bovengenoemde adviezen op te volgen doet u eigenlijk al zelfonderzoek. Door dagelijks uw borsten te masseren onder de douche maakt ook dat u uw borsten goed aanvoelt en kent. Wat ook belangrijk is, is om regelmatig te kijken naar uw borsten. Let op symmetrie, verschil in grootte, deukjes, bobbels, ingetrokken tepels, plotselinge uitscheiding uit tepels, etc. Valt u iets op of maakt u zich zorgen, maak dan een afspraak met uw huisarts.

 1. Deodorant

Gebruik deodorant zonder aluminium. Aluminium blokkeert de zweetkliertjes met als gevolg dat transpireren niet meer kan. Dit is op den duur niet gezond. Tevens opletten dat er geen parabenen in de deodorant zitten. Parabenen zijn hormoon-verstorende stoffen, ze ontregelen de oestrogeenstofwisseling. Juist voor de borsten is een goede oestrogeenstofwisseling zeer belangrijk. U kunt bij ons diverse soorten aluminiumvrije en parabeenvrije deodorant verkrijgen. De kosten variëren per stuk tussen de € 5,00 en € 14,75 (excl. eventuele verzendkosten). Bij interesse, stuur ons dan een mail thermografie@vrouwenpoliboxmeer.nl.

Voorbeeld van goede deodoranten: Weledea, Pure, Sante Naturkosmetik en Lavera.

Adviezen gezondheid algemeen

Veel gezondheidsproblemen kunnen positief worden beïnvloedt door veranderingen in leefstijl, in het omgaan met stress en aanpassing van het voedingspatroon. Ook het vermijden van hormoon-verstorende stoffen heeft positief invloed op uw gezondheid.

Leefstijladviezen

 • Probeer elke dag naar buiten te gaan. Liefst vroeg in de ochtend, zeker als er mooi helder weer is. Het licht van buiten is dé manier om het ritme in balans te krijgen en te houden.
 • Hou je ervan wat gewicht kwijt te raken, dan is de ochtend vóórdat je ook maar iets hebt gegeten hét moment om even te gaan sporten. Zeker 3 keer per week flink bewegen, al is het maar enkele minuten, geeft je lichaam een grote boost. Voorbeelden: een 7 minute workout, een wandeling in looppas van 15-20 minuten, dansen, sporten, maar ook klussen in het huishouden waardoor je gaat transpireren en je hartslag versnelt zijn goed.
 • Slaap voldoende, volwassen mensen hebben minstens 7 a 8 uur slaap per etmaal nodig. Ga niet te laat naar bed. Probeer ’s avonds al af te schalen met activiteiten en vermijd het stralende (blauwe) licht van beeldschermen, laptops, tablets en mobiele telefoons in de uren voor u naar bed gaat.
 • Beweeg 5 x per week minstens 30 minuten ‘matig intensief’. Dit betekent dat je hartslag sneller wordt en dat je gaat transpireren van de inspanning. Dat kan door middel van sporten, stevig doorwandelen of doorfietsen maar ook door huishoudelijke werkzaamheden. Krachtsport gedurende 10-15 minuten 3-5 dagen per week (planken, squats, wallsits of gebruik van gewichten of kettle bells) is een goede manier om hormonaal in balans te komen. Er zijn diverse Apps met een 7 minute workout, een goede start van de dag.
 • Als sporten niet mogelijk is, probeer dan regelmatig te wandelen of te fietsen.
 • Drink alcoholische dranken met mate. Af en toe een glas rode wijn, maar liever niet vaker dan 1 tot 2 keer per week. Alcohol verhoogt de productie van het stresshormoon cortisol gedurende de volgende 24 uur met 30-50%. Ook de oestrogeenstofwisseling wordt gehinderd door alcohol. Bij een hormonale onbalans kunt u alcohol het beste (tijdelijk) helemaal vermijden.
 • Rook niet en gebruik geen andere drugs

Omgaan met stress

 • Voor stress is er geen aan- en uitknopje. U kunt er wel voor zorgen dat u flexibeler kunt omgaan met stress. Bewezen zinvol zijn zg. body-mindtechnieken. Dit zijn bijvoorbeeld yoga en mindfulness. Er zijn nog veel meer mogelijkheden: meditatie, aardingsoefeningen, ademhalingsoefeningen, hartcoherentie,

tai-chi, chi neng qigong, nia, biodanza.

 • Ondersteunend in de omgang met stress zijn technieken als massage, voetreflex therapie, energetische therapie, reiki, bloesemremedies en dergelijke
 • Als er sprake is van een levenslange opeenhoping van stressvolle gebeurtenissen kunt u door specifieke begeleiding of therapie zorgen voor verwerking hiervan. Er zijn veel mogelijkheden. O.a. psychodynamische therapie, craniosacraal therapie.

Voedingspatroon

Dit zijn algemene voedingsadviezen: Volg zoveel mogelijk de principes van oervoeding of van Mediterrane voeding (= ontsteking verlagend). Let op: dit zijn tips en adviezen. Het gaat niet om ge- en verboden.

 • Je lever, nieren, longen, huid en je darmen zijn belangrijk voor het uitscheiden van toxines en als die het goed doen bevordert dat gezondheid en welzijn. Deze organen hebben goede voedingsstoffen nodig om goed te kunnen werken: eet veel groenten, liefst minimaal 400-500 gram per dag. Mediterrane voeding met veel groenten, vis, fruit, noten, peulvruchten, gevogelte, wat zure zuivelproducten als volle yoghurt en kwark, volkoren granen, ruim olijfolie en weinig (bewerkt) rood vlees is bewezen gezond voor de borsten. Eet zoveel mogelijk verse en onbewerkte producten, eet geen producten waaraan suiker is toegevoegd.
 • Groentesoep (staafmixersoep) en smoothies zijn een prima manier om veel groenten en fruit te kunnen verwerken in de dagelijkse voeding. Deze kunt u ook in een thermosfles prima mee naar het werk nemen. Denk ook aan salades, groenteomelet, gegrilde en gewokte groenten. Eet elke dag wat fruit, 2 stuks fruit; Gedroogd fruit (zuidvruchten, zonder toegevoegde suiker) kan ook. Als u elke dag alle kleuren van de regenboog in uw voeding aantreft, heeft u de minste kans op tekorten.
 • Probeer zo min mogelijk granen te eten. Probeer in elke geval om tarwe uit de voeding te schrappen. Granen – tarwe, spelt, rogge, gerst – bevatten gluten. Gluten kunnen de darmwerking verstoren en het immuunsysteem daarmee van slag brengen. Ze zitten in brood, pasta, noedels, rijstgerechten, crackers, knäckebröd, beschuit, koekjes, gebak. Een goede vervanger zijn pseudogranen: quinoa, amarant, gierst, haver, teff, boekweit. Als u graag brood wilt eten dan kan in plaats van tarwebrood, zuurdesem speltbrood een optie zijn of Yam glutenvrij desembrood van de Jumbo/ Plus (oranje wikkel).
 • Eet voldoende eiwit. Dit kan plantaardig eiwit zijn en dierlijk eiwit. Eet vlees liefst afkomstig van dieren die gelopen, gevlogen of gezwommen hebben. 2-4 keer per week vis, liefst vette vissoorten. Dit zijn haring, sardine, sprot, zalm, makreel, paling, tonijn. Witte vissoorten zijn mager. Rood vlees liefst niet vaker dan 2 x per week (rund, varken, lam, wild), liever geen bewerkt vlees (boterhamvlees, worst) en liefst biologisch vlees. Gevogelte, zoals biologische kip, kalkoen eend of gans is goed. Het is prima om meerdere keren per week 2 eieren te eten. Eet geregeld zelf getrokken bouillon van kippenbout, staartstuk, soepvlees, visgraten. Deze bevat veel glucosamine en andere heilzame eiwitten die zeer goed zijn voor de darm en de gewrichten.
 • Beperk de omega 6 vetzuren in de voeding: Omega 6 vetzuur is namelijk ontstekingsbevorderend en zit in plantaardige olie zoals zonnebloem-, tarwekiem-, druivenpit-, arachide-, soja-, saffloer-, sesamolie. Maar ook in margarine en halvarine, bak- en braadproducten, wokolie, slaolie.

Vervang de omega 6 vetzuren door omega 9 vetzuren: dit is olijfolie. Kokosolie is eveneens een goede vervanger, vooral voor bakken en braden. Eet zoveel mogelijk omega 3 vetzuren. Die zijn te vinden in vette vis; eveneens in koolzaadolie en lijnolie. (Biologische) roomboter van koeien die gras gegeten hebben, bevat eveneens veel omega 3 vetzuren. Geklaarde boter (ghee) is een goed alternatief voor bakken en braden.

 • Beperk zuivelproducten: melk, vla, zuiveldrank. Als u zuivel eet dan liefst aangezuurde en ongezoete zuivel, yoghurt of kwark. Schapenkaas en geitenkaas is voor veel mensen beter verteerbaar dan kaas van koemelk.
 • Eet liever geen toegevoegde suikers of voorbewerkte producten uit de supermarkten. Hier is vaak suiker of glucose of fructose aan toegevoegd. Kijk goed op de etiketten, het heet soms ook: ‘natuurlijke vruchtsuiker, glucose/fructosestroop, maisstroop, gemodificeerd zetmeel, maltose, maltodextrose, cornsyrup enz.
 • Beperk voorbewerkte producten waaraan kunstmatige zoetstoffen (aspartaam, cyclamaat, sacharine, sucralose, xylitol, sorbitol) of smaakversterkers (E 620 – 625, Ve-tsin, gistextract) zijn toegevoegd.
 • Drink meerdere keren per dag water of thee, liefst kruidenthee, groene of witte thee. Een tot maximaal twee koppen koffie per dag kunnen ook. Bij een hormonale disbalans kunt u koffie beter (tijdelijk) vermijden. Vermijd frisdranken en vruchtensappen. In beperkte mate vers geperst vruchtensap.
 • Het is goed de dag te starten met een glas lauwwarm water, eventueel een kneepje vers citroensap eraan toe voegen. ’s Nachts is je lichaam bezig geweest met stofwisseling, toxines die daarbij vrijkomen wil je ’s ochtends zo snel mogelijk uit je lijf hebben. Drink ook overdag voldoende, minstens 1,5 tot 2 liter water en (kruiden)thee per dag. Vermijd frisdranken met suiker en light dranken, wees ook terughoudend met vruchtensappen, alcoholische dranken en koffie.
 • Drink per dag 30 milliliter vocht per kilo lichaamsgewicht. Bij een gewicht van 70 kilo zou u 2100 ml per dag moeten drinken, 2,1 liter.

Hormoon-verstorende stoffen

 • Probeer chemische stoffen die lijken op oestrogenen zoveel mogelijk te vermijden. Deze stoffen vindt u in de omgeving terug als:
  • Bestrijdingsmiddelen uit de landbouw, pesticiden, herbiciden: deze middelen zijn bedoeld om het hormoonsysteem van planten en insecten te ontregelen. Ze hebben ook een ontregelend effect op het hormonale systeem van mensen. Eet zoveel mogelijk biologisch.
  • Weekmakers in plastics. Plastic is van zichzelf hard. Plastic folies en plastic tassen zijn behandeld met weekmakers, dit zijn hormoonverstoorders. Als voeding of dranken in dit soort plastics is verpakt dringt een (klein) deel van deze stoffen gedeeltelijk in de inhoud door. Verwarm in elk geval nooit eten als dat verpakt is in plastic.
  • Conserveringsmiddelen in cosmetica en verzorgingsproducten. Deze middelen zijn bedoeld om bacteriën en schimmels in verzorgingsproducten te hinderen in deling, ze verstoren het hormonale systeem van bacteriën en schimmels. Ze hebben ook effect op de hormoonhuishouding van mensen. Een goede leidraad is dat u niets op uw huid aanbrengt dat u niet ook zou kunnen eten.
  • Zware metalen. Deze stoffen verstoren de ontgiftende werking van de lever en daarmee ook de mogelijkheid dat de lever de lichaamseigen hormonen maar ook de hormonen die via voeding en huid binnenkomen snel afbreekt. Denk aan lood (lipstick), cadmium (sigarettenrook) en kwik (kweekvis).

Relevante informatie:

Reageren