Ongeveer 5 op 100 vrouwen die een uitstrijkje laten maken krijgen te horen dat er sprake is van een afwijkende uitslag.

In plaats van de wenselijke PAP 1, hebben zij een PAP 2, 3a, 3b, 4 of 5. PAP 3a of meer betekent verwijzing naar de gynaecoloog. Vrouwen horen dat er sprake is van een ‘voorstadium’ van baarmoederhals kanker. Ze kunnen schrikken en horen alleen nog maar het woord ‘kanker’ en willen er zo gauw mogelijk van af. Meestal vernemen ze dat ze drager zijn van hoogrisico HPV, bepaalde vormen van de Humaan Pappiloma Virus die erom bekend staan dat zij baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Het gaat dan om type 16 en 18. Sommige andere soorten kunnen ook baarmoederhalskanker veroorzaken, maar zijn erg zeldzaam. De soorten 9 en 11 kunnen genitale wratjes veroorzaken, en ook wratten aan voet of hand worden veroorzaakt door ieder hun eigen soort HPV.

Die vrouwen met een afwijkende uitslag vragen zij zich af wat ze zelf kunnen doen om van de besmetting af te komen.

Baarmoedermondafwijkingen worden dus veroorzaakt door de infectie met een virus. Om deze infecties te voorkomen de vaccinatie van 12-jarige meisjes ingevoerd in Nederland. Voordat er gevaccineerd werd, werd zo’n 80% van alle mensen besmet met HPV. Om besmet te worden met HPV 16 of 18 is het nodig om te vrijen met iemand die zelf het virus bij zich draag. Gelukkig krijgt slechts een heel klein percentage van de vrouwen die besmet worden met HPV 16 of 18 een afwijking van de baarmoedermond. En zelfs dan geneest dit in de meeste gevallen vanzelf. Het immuunsysteem beschouwt HPV als een indringer en zal er tegen ten strijde trekken. Daartoe moet het immuunsysteem goed gewapend zijn.

Wat kun je zelf doen om je immuunsysteem zo optimaal mogelijk te laten werken tegen een HPV-besmetting?

  1. Stop met roken. Roken is funest voor je immuunsysteem, de natuurlijke afweer tegen virussen wordt erdoor verzwakt.
  2. Eet veel groenten, 500 gram per dag. Minstens de helft groene groenten en de andere helft alle andere kleuren. In groenten zitten veel verschillende nutriënten die ons immuunsysteem kan gebruiken bij de afweer tegen virussen.
  3. De afweer tegen HPV wordt gehinderd door bepaalde vormen oestrogeen (het 16OH-oestrogeen). Dit oestrogeen wordt teveel gevormd als uw lever onvoldoende in staat is om oestrogeen goed af te breken. Dit proces is omkeerbaar door een stofje dat veel voorkomt in broccolikiemen. U kunt elke dag een handje kiemen gaan eten in de soep of over de salade, ze zijn zelf te kweken op de vensterbank. (Voor wie het wil weten: het gaat om het stofje diindolylmethaan –DIM-. Er zijn ook supplementen te krijgen met dit middel.
  4. Drink groene thee. In groene thee zit een stofje (EGCG) dat ook een gunstig effect heeft op de afbraak van oestrogeen.
  5. Vermijd alcohol. Alcohol belemmert de afbraak van oestrogenen in de lever.
  6. Probeer flexibel om te gaan te stress. Teveel stresshormoon cortisol belemmert eveneens de afbraak van oestrogeen. Beoefen bijvoorbeeld een body-mind techniek als yoga of mindfulness.
  7. Zorg voor voldoende vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor de witte bloedcellen die de afweer tegen virussen coördineren. Aangeraden voor volwassenen wordt om 2000 i.e. vitamine D per dag te nemen, zomer en winter om zo een voldoende hoge waarde van vitamine D in het bloed te houden.
  8. Een supplement dat een gunstig effect kan hebben op HPV in de baarmoedermond is de etherische olie van Ravensara. Van oudsher worden veel etherische oliën gebruikt tegen besmetting met virussen. Er zijn vaginale zetpillen te koop met Ravensara. (Google op Ravensara zetpillen voor informatie over verkoop). Deze zetpillen moeten gedurende 30 dagen 1 x per dag ingebracht worden.
  9. Andere supplementen die je afweer kunnen verbeteren en de afbraak van oestrogenen gunstig kunnen beïnvloeden zijn vitamine C en vitamine B-complex. Gebruik bij voorkeur een B-complex met ‘actieve’ vitamines, deze kunnen niet stapelen.

Er zijn dus veel mogelijkheden om zelf iets te doen aan een afwijkend uitstrijkje. Een behandeling kan in de meeste gevallen bij een PAP 3a en PAP 3b, of bij een lichte of matige dysplasie op zich laten wachten. De kans dat de afwijkingen vanzelf of met aanpassingen zoals hierboven genoemd, ‘vanzelf’ weggaan is heel groot. De kans op verergering van de afwijking is klein en duurt in de meeste gevallen meerdere jaren.

Reageren