Vitamine D tekort als verklaring voor onbegrepen bloedarmoede.

Bij bloedarmoede heb je te weinig hemoglobine in de rode bloedcellen. Hemoglobine is het roodgekleurde eiwit dat zuurstof kan binnen. Zo wordt zuurstof van de longen getransporteerd naar de organen.

Komt er onvoldoende zuurstof bij de weefsels dan krijg je klachten zoals moeheid, kortademigheid, hoofdpijn, duizelingen. Bij een te laag hemoglobinegehalte ziet het bloed minder rood, dat is de reden dat mensen met bloedarmoede bleek gaan zien.

Er zijn veel oorzaken van bloedarmoede; bloedverlies door hevige menstruaties, tekort aan ijzer, foliumzuur of vitamine B12. Je kunt ook bloedarmoede zien bij chronische ziekten, infecties of nieraandoeningen en bij erfelijke vormen van bloedarmoede door een variant in vorm van het eiwit hemoglobine. De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een ijzertekort. Hierdoor wordt bloedarmoede in de volksmond ook wel ‘een ijzergebrek’ genoemd. Je kunt een ijzertekort krijgen door extreem bloedverlies (door verwonding, operatie, bevalling of zware menstruaties) of eenzijdige voeding die te weinig ijzer bevat. Ookwanneer je lichaam geen ijzer op kan nemen uit het voedsel ontstaat een ijzertekort.

Vaak is er verlies van ijzer. Dit kan bij een tumor in de darm, bij darmontstekingen of bij een maagzweer. Daarom wordt veelal het eerst hiernaar gekeken als er geen aanwijzingen zijn voor een andere verklaring.
Wordt hier niets gevonden dan wordt een patiënt vaak verwezen naar een internist voor verder onderzoek naar de oorzaak.

Het hormoon hepcidin, dat in de lever gemaakt, regelt de ijzeropname. Gaat het hepcidin omhoog dan kan er geen ijzer worden opgenomen. Vitamine D is erg belangrijk voor de regulatie van het hepcidin. Is het vitamine D laag dan gaat het hepcidin omhoog en kan ijzer niet meer goed worden opgenomen. Dus voldoende vitamine D is ook erg belangrijk bij het voorkomen van bloedarmoede.

Vitamine D is één van de belangrijkste vitaminen. Vitamine D wordt in de huid gemaakt onder invloed van de UVB stralen uit de zon. UVB stralen zijn aanwezig bij een wolkeloze hemel, als er een schaduw zichtbaar is, en de schaduw is korter dan het lichaam.

Op een zonnige zomerdag in juli/augustus, tussen 11 en 15 uur, maakt ons lichaam al snel meer dan 250 mcg per dag aan, dat is hetzelfde als 100.000 i.e. Vitamine D gebrek komt echter vaak voor. Veel mensen komen niet vaak genoeg in de zon of alleen nadat ze antizonnebrand middelen gesmeerd hebben. Hoe donkerder de huidskleur is, hoe lastiger het is om vitamine D in de huid te maken. Ook bij veroudering van de huid wordt vitamine D minder makkelijk gemaakt.

Vitamine D is niet alleen nodig voor ijzeropname, maar is ook belangrijk voor ons immuunsysteem, sterke botten, spieren, tanden en het celdelingsproces.

Bij de Vrouwenpoli werkt Dr. Vera Novotný, zij is internist-hematoloog. Zij is gespecialiseerd in ziekten van het bloed, zoals oorzaken van bloedarmoede. Wilt u een afspraak maken?
https://vrouwenpoliboxmeer.nl/nieuwe-afspraak.

Suppression of iron-regulatory hepcidin by vitamin D.
Justine Bacchetta, Joshua J Zaritsky, Jessica L Sea, Rene F Chun, Thomas S Lisse, Kathryn Zavala, Anjali Nayak, Katherine Wesseling-Perry, Mark Westerman, Bruce W Hollis, Isidro B Salusky, Martin HewisonJournal of the American Society of Nephrology : JASN. 2014 Mar; 25 (3) : 564-72.

Reageren