Algemeen

Bij Vrouwenpoli Boxmeer kunt u terecht met de meeste gynaecologische problemen. Ook met vragen over zwangerschapswens, bepaalde zwangerschapsproblemen en voor problemen met vruchtbaarheid kunt u terecht.

Om tot een goede diagnose te komen is uw verhaal belangrijk. Dit wordt ook wel anamnese genoemd. In een anamnese komen uw huidige klachten aan bod. Ook gezondheidsproblemen die niet gynaecologisch van aard zijn kunnen van belang zijn en gezondheidsproblemen uit het verleden. Er wordt ook gevraagd naar voeding en leefstijl, naar werk en sociale situatie. Of er gezondheidsproblemen voorkomen bij uw familie.

Onderzoek

Dit is nodig om samen met het verhaal duidelijk te maken wat er aan de hand is. Bij elke patiënte wordt de bloeddruk gemeten. Wij vragen naar of meten lengte en gewicht. Een gynaecologisch onderzoek kan bestaan uit:
KIJKEN

 • onderzoek met een speculum – eendebek
 • echoscopisch onderzoek
 • kolposcopie – met een vergrotingsapparaat kijken naar de baarmoedermond
 • microscopisch onderzoek – kijken naar afwijkingen in afscheiding

VOELEN

 • soms is een inwendig onderzoek noodzakelijk om te voelen naar de gynaecologische organen in uw buik, de baarmoeder, eileiders en eierstokken

Aanvullend onderzoek

Soms is aanvullend onderzoek nodig. Bijvoorbeeld bloedonderzoeken. Bloed wordt afgenomen bij Vrouwenpoli Boxmeer en voor verder onderzoek naar laboratoria gestuurd.

Ook kan weefselonderzoek door een patholoog nodig zijn. Microbiologisch onderzoek naar bacteriën, schimmels en gisten. Cytologisch onderzoek, bijvoorbeeld een uitstrijkje. De uitslagen van deze onderzoeken door andere specialisten laten meestal 2 weken op zich wachten. In een aparte (telefonische) afspraak worden de resultaten van deze onderzoeken met u besproken.

Behandeling

Wat voor u en uw probleem/problemen de beste aanpak is, wordt met u besproken, welke mate van verbetering u van een bepaalde manier van behandelen mag verwachten. Voor- en nadelen van mogelijke behandelingen worden met u besproken.

Bij de meeste klachten worden diverse manieren van aanpak met elkaar gecombineerd, hierin komt de integrale benadering van Vrouwenpoli Boxmeer tot uiting. Bij een integrale aanpak hoort een advies over aanpassingen in leefstijl, voeding en eventueel voedingssupplementen. Er kan ook reguliere medicatie worden voorgeschreven. Dit zijn bijvoorbeeld hormonen, anticonceptiemiddelen, antibiotica en middelen tegen schimmelinfecties. Bio-identieke hormonen kunnen ook worden voorgeschreven.

Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van kruidengeneeskunde – middelen op plantaardige basis die op gestandaardiseerde wijze zijn geproduceerd door betrouwbare producenten. Aromatherapie, uitwendige toepassing van geurstoffen, etherische oliën, uit planten. Bloesemremedies, een energetische geneeswijze.
Het kan raadzaam zijn om voor een specifieke behandeling afspraken te maken bij een van de andere therapeuten die werkzaam zijn Vrouwenpoli Boxmeer. Ook kunt u doorverwezen worden naar andere therapeuten, zoals (bekken-)fysiotherapeuten, andere medisch specialisten, psychologen, seksuologen of complementair werkende therapeuten.

Bij Vrouwenpoli Boxmeer worden geen operaties verricht, alleen kleine ingrepen die met of zonder gebruikmaking van lokale verdoving mogelijk zijn, vinden plaats. Mocht voor uw probleem een operatie wenselijk zijn, dat kunt u doorverwezen worden naar een ziekenhuis of gynaecoloog van uw keuze.

Een goede zwangerschap begint bij een goede voorbereiding. De kans op een bevruchting, een goede innesteling, en vervolgens een goede zwangerschap en vlotte bevalling en een gezond kind neemt toe door een tijdige voorbereiding.

Het kan echter ook zijn dat je door ziekte of door bijvoorbeeld een onregelmatige of afwezige menstruatie extra advies of hulp nodig hebt bij je kinderwens. De Vrouwenpoli kan je daarbij helpen en streeft naar het aanspreken van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Het doel is een behandeling en/of begeleiding die de onderliggende oorzaken van het niet of moeilijker zwanger worden aanpakt en niet hoofdzakelijk gericht is op symtoombestrijding.

Algemeen

Als u problemen ervaart rondom seksualiteit dan kunt u ook terecht bij de Vrouwenpoli Boxmeer. Wij zien veel vrouwen met pijn bij het vrijen, vaginisme, verminderde zin in seks, het minder makkelijk opgewonden kunnen worden of problemen met klaarkomen. Ook als u chronische pijnklachten in het bekkengebied heeft kunt u bij ons terecht.

Wij kijken vanuit verschillende hoeken naar de klacht: zowel de medisch/lichamelijke kant komt aan bod alsook wat de gevolgen ervan zijn op psychisch en relationeel vlak. Het is daarom vaak een goed idee om uw partner, als u die heeft, mee te nemen naar de afspraak.

Onderzoek

Vaak is een lichamelijk onderzoek op een bepaald moment in de behandeling nodig.

Dit onderzoek heeft vooral tot doel om u inzicht in uw klacht te geven, maar ook om eventueel aanwezige gynaecologische afwijkingen vast te stellen.

Behandeling

De behandeling bestaat uit verschillende gesprekken waarin u uitleg, handvatten en eventueel ook oefeningen voor thuis krijgt.

Soms is het nodig om ook naar een bekkenfysiotherapeut, haptotherapeut of psycholoog te gaan. U krijgt dan natuurlijk uitgebreid uitleg over waarom dat nodig is en vervolgens zullen wij u dan doorverwijzen.

Overgangsklachten

Heb jij overgangsklachten? Vraag je je af hoe lang je last zult houden van overgangsklachten? Ben je bevreesd dat jij last krijgt van overgangsklachten?

Overgang in getallen

 • Ongeveer 8 van 10 vrouwen hebben op enig moment last van overgangsklachten. 20% van hen heeft ernstige klachten, zodanig dat hun leven erdoor ontwricht raakt. Ze kunnen niet meer goed functioneren, slapen niet meer goed, ze kunnen hun werk niet (meer goed) doen. 20% heeft geen klachten.
 • 37% van alle ziekteverzuim bij vrouwen tussen 40 en 60 is het gevolg van overgangsklachten.
 • De laatste menstruatie heet de menopauze. Pas een jaar na de laatste menstruatie weet je zeker dat je toen de menopauze had.
 • De menopauze treedt gemiddeld op bij 51 jaar. Tussen 45 en 56 jaar is normaal. De leeftijd is niet zeker te voorspellen, maar de overgangsleeftijd van oudere zussen of moeder zijn een goede maatgever.
 • 1% van alle vrouwen komt al voor haar 40ste in de overgang, dit wordt ook wel POI = premature ovariële insufficiëntie genoemd. Maar ook 1% van alle 59-jarige vrouwen heeft nog een cyclus.
 • Gemiddeld genomen hebben vrouwen 4 jaar last van klachten. 25% van de vrouwen met klachten heeft die korter dan 1 jaar. 9% van alle vrouwen van 71 heeft ook nog last van opvliegers.

Meer info volgt

Over

Psychodynamische therapie is de oudste vorm van de moderne therapieën. Een behandelvorm waarin emotionele-, mentale-, somatische- en zingevingsproblematiek begeleid en behandeld wordt.

Psychodynamische therapie is ook bekend als ‘inzicht’ georiënteerde therapie, en richt zich op de onbewuste processen van de mens zoals deze in het huidige gedrag tot uiting komen (Freuds psychoanalyse is een specifieke vorm en een subgroep binnen de psychodynamische therapie).

Doelstellingen

Doelstellingen van psychodynamische therapie zijn zelfbewustzijn en inzicht krijgen in de in het verleden ontstane invloeden op het huidige gedrag van de cliënt. Hiertoe onderzoekt de psychodynamisch therapeut onopgeloste conflicten en symptomen, die voortvloeien uit deze invloeden en disfunctionele relaties.

Bewustwording hiervan helpt cliënt oude pijn te helen, disfunctionele patronen los te laten en overlevingsstrategieën te herkennen. Dit creëert ruimte en innerlijke rust bij cliënt. De balans tussen lichaam en geest kan worden hersteld.

Meer info

Marijke Brouwers – Psychodynamisch Therapeut & Coach

Marijke is gespecialiseerd in coaching en begeleiding van vrouwen met hormoon-gerelateerde klachten. In de psychodynamische therapie wordt naast gesprekstechnieken gebruik gemaakt van een diversiteit aan lichaamsgerichte therapieën.

Zij is bij de Vrouwenpoli op dinsdag & donderdag van 8:30 tot 17:30 uur. Voor meer informatie klik hier.

Wat is thermografie?

Moderne medische thermografie is gebaseerd op meting van de temperatuur aan de oppervlakte van het lichaam. Deze meting is dankzij moderne infraroodcamera’s (die niet alleen kleurenbeelden maken maar ook temperaturen meten) zo gevoelig dat temperatuurverschillen kunnen worden gemeten die kleiner zijn dan 0,05°C op elke millimeter van de huid.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het lichaam onvoldoende warmte kan uitzenden van dieper dan 6 mm onder de huid. De camera is een detector en gaat het lichaam niet in, niet met golven en niet met röntgenstraling. De oppervlakte van de huid functioneert als een schakelkast die de vele verbindingen legt en informatie uitwisselt tussen alle lichamelijke processen. Om dit goed in beeld te brengen en te interpreteren werken wij met de beste software.

Met medische thermografie kunnen we een preventief borstonderzoek doen. Dit wordt gedaan met een veilige infraroodcamera, pijnloos, veilig en voor alle vrouwen geschikt. Met de infraroodcamera worden verschillende beelden van uw borsten gemaakt. Zie als voorbeeld de afbeelding hieronder:

De kleuren die u ziet zeggen iets over de gemeten temperatuur, welke weer iets zeggen over bepaalde processen in uw borsten. Met deze methode kunnen we u duidelijkheid geven over de gezondheid van uw borsten. Van elk thermogram krijgt u een persoonlijk rapport (van een arts), en in dit rapport staat of en zo ja welk risico er is op onwenselijke veranderingen in uw borsten. Indien er zorgen zijn over de gezondheid van uw borsten zullen we u doorverwijzen naar de huisarts.

Bij de lagere niveaus van zorg kunnen wij u tips geven; deze tips kunnen gaan over wat u zelf kunt doen om uw borsten gezond te houden. Te denken valt aan eventuele aanpassingen in uw leefstijl, voeding, wijze van omgang met stress/hoeveelheid stress beperken, bepaalde technieken om uw borsten gezond te houden en het eventueel nemen van supplementen.

Wat is thermografie niet?

Thermografie van de borsten is geen vervanging van de mammografie welke vrouwen vanaf de leeftijd van 50 jaar iedere twee jaar via het bevolkingsonderzoek aangeboden wordt. In dit onderzoek wordt er middels röntgenbeelden gezocht naar mogelijke afwijkingen in de borsten. Afwijkingen van meer dan 5 mm kunnen gezien worden op een mammografie.

Thermografie van de borsten richt zich op de preventie van eventuele afwijkingen, zonder röntgenstraling en enige aanraking van de borsten.

Verschil tussen röntgen en thermografie

 • Röntgen is nauwkeurig in het laten zien van de locatie in het lichaam, en dat is thermografie niet.
 • Thermografie is zeer gevoelig voor het laten zien van processen in het lichaam, juist als ze niet normaal verlopen, dus afwijkende of ziekmakende processen die voorafgaan aan de ontwikkeling van een tumor. Röntgen ziet deze niet, tenzij en er al een tumor gevormd is.
 • Thermografie maakt zonder straling en zonder de persoon aan te raken beelden aan de oppervlakte van de huid, terwijl röntgen een vorm van straling gebruikt om bepaalde omstandigheden in het lichaam te observeren. Het röntgenapparaat is in direct contact met lichaam, de borsten worden tussen twee platen zo plat mogelijk gedrukt.

Voor wie?

Thermografie van de borst is geschikt voor vrouwen vanaf de leeftijd van 23 jaar. Op die leeftijd zijn de borsten namelijk volgroeid.

Een thermogram kan gemaakt worden 3 maanden na een borstoperatie, chemo of bestraling. 1 maand na een biopsie kan ook al een thermografie gemaakt worden. Indien noodzakelijk kan bij borstvoeding een thermogram gemaakt worden, maar het is beter om met thermografie tot 3 maanden na de laatste borstvoeding/kolven te wachten.

Door wie?

Monique van Sambeek & Geertje Baltussen

De thermografiebeelden worden door onze medisch thermografisten Monique van Sambeek of Geertje Baltussen gemaakt. Zij zorgen ervoor dat de beelden van zo hoog mogelijk kwaliteit zijn en voldoen aan de strenge eisen van de American Academy of Thermology (AAT) en op de juiste wijze worden geüpload. De beoordeling van de thermogram wordt niet door hen gedaan maar door een groep thermologen die samen een beoordeling zullen geven over de thermogram. Deze groep van verschillende specialisten hebben allemaal al jarenlange ervaring opgedaan in het interpreteren en beoordelen van thermogrammen. De thermogram wordt dus multidisciplinair beoordeeld, hiervan ontvangen wij een rapport.

Mogelijkheden & Tarieven


 • Soort onderzoek

 • Eerste Borstonderzoek (eerste vd baseline)
 • Tweede Borstonderzoek (tweede vd baseline)
 • Vervolg Borstonderzoek (vervolg op baseline)
 • Hoofd, Borst, Buik
 • Volledig lichaam

 • Tarief

 • € 195
 • € 100
 • € 170
 • € 275
 • € 349

Baseline Borstonderzoek (2 onderzoeken)

Twee onderzoeken in drie of zes maanden geven de grootste nauwkeurigheid met Medische Thermografie. Zo kunnen toevallige voorbijgaande veranderingen uitgesloten worden. In de tussenliggende maanden kunt u zelf verbetering aanbrengen in het weefsel van uw borsten. Hiervoor krijgt u persoonlijk advies aan de hand van uw voorgeschiedenis en aan de hand van de beelden van het eerste onderzoek. De patronen die er zijn gezien bij het eerste onderzoek worden vergeleken met het tweede onderzoek en vormen voor ons de baseline. Oftewel uw blauwdruk. Deze baseline pakken we er altijd bij als u weer wilt komen voor een vervolgonderzoek. Deze foto’s worden dan vergeleken met de baseline om te zien of er veranderingen hebben plaatsgevonden. Of het tweede onderzoek van de baseline na drie of zes maanden plaatsvindt bepaalt de arts die uw foto’s van het eerste onderzoek beoordeelt. Duur onderzoek bedraagt ongeveer 30-45 minuten.
Prijs: €295,-

Eerste Borstonderzoek (van de baseline)

Een compleet eerste onderzoek van uw borsten waarbij negen foto’s worden gemaakt vanuit verschillende hoeken. Borstonderzoek is belangrijk omdat het in een vroeg stadium veranderingen kan laten zien van lichamelijke processen welke zich later kunnen ontwikkelen tot borstklachten. Duur onderzoek bedraagt ongeveer 30-45 minuten.
Prijs: €195,-

Tweede borstonderzoek (van de baseline)

Na drie of zes maanden wordt een tweede borstonderzoek gedaan. Dit onderzoek, samen met de eerste maakt dan de baseline compleet. Duur onderzoek bedraagt ongeveer 30-45 minuten.
Prijs: €100,-

Vervolg Borstonderzoek

Na een baseline worden alle volgende onderzoeken als een opvolging gezien.
Prijs: €170,-

Verschil Baseline en Eerste Borstonderzoek

Baseline zijn twee op elkaar volgende borstonderzoeken samen binnen een periode van maximaal zes maanden. Deze twee vormen dan uw baseline. Wanneer u voor de eerste keer komt rekenen we daarvoor het tarief wat staat voor een eerste borstonderzoek (€ 195). We willen u namelijk niet verplichten om ook binnen die zes maanden voor een complete Baseline te komen. Dat is uw eigen keuze. Nadat u het rapport van het eerste onderzoek ontvangen heeft, krijgt u het advies wanneer de baseline compleet te maken, na drie of na zes maanden.

Komt u vervolgens na drie of zes maanden voor het tweede borstonderzoek, dus opvolgend op de eerste, dan brengen we niet de kosten van een vervolg (€ 170) in rekening, maar het verschil tussen baseline en eerste onderzoek (€ 100). De Baseline kost u dus in totaal € 295,-

Hoofd Borst Buik

Dit onderzoek bevat een volledig borstonderzoek en daarnaast worden ook beelden gemaakt van buik (eventueel verband met eventuele afwijkingen m.b.t. de spijsvertering),  hoofd en nek (eventueel tekenen van allergie, holteproblematiek en vroegtijdige tekenen van hart-en vaatproblemen). De rug wordt ook in beeld gebracht. Duur van het onderzoek bedraagt ongeveer 60 minuten.
Prijs: €275,-

Volledig lichaam

Er worden van top tot teen beelden gemaakt van uw lichaam. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar de bloedvaten. Er kan bijvoorbeeld een aanleg zijn voor spataderen. Duur van het onderzoek bedraagt ongeveer 75-90 minuten.
Prijs: €349,-

Alle genoemde tarieven zijn inclusief BTW.

Voorbereiding op het onderzoek

Soorten onderzoek

 • Borst (B)
 • Hoofd Borst Buik (HBB)
 • Volledig lichaam (VL)

Om een zo hoog mogelijke kwaliteit van het onderzoek te bewerkstelligen is het van groot belang dat u goed voorbereid bent. U dient te weten wat u kunt verwachten en wat wij van u verwachten. Lees daarom deze informatie goed door en volg de instructies op. Bij een aantal instructies staat specifiek vermeld voor welk type onderzoek het van toepassing is. Waar helemaal niets achterstaat, dan is die instructie van toepassing op alle type onderzoeken.

Instructies voorafgaand aan het onderzoek

Deze instructies hebben allemaal de volgende uitleg: dat het de temperatuur en of de conditie van de huid beïnvloed en dus ook de kwaliteit van de beelden. Om een nauwkeurig thermografisch onderzoek te doen is het zeer belangrijk rekening te houden met onderstaande instructies.

Tot 3 maanden voorafgaand aan het onderzoek:

 • Thermografie is mogelijk wanneer er problemen zijn bij borstvoeding. In de regel wordt er geadviseerd om 3 maanden, na de laatste borstvoeding/kolven, te wachten.

Tot 6 weken voorafgaand aan het onderzoek:

 • Geen borstweefselbehandeling.

Tot 1 maand voorafgaand aan het onderzoek:

 • Borstoperatie, chemotherapie, bestraling en biopsie kan tot 1 maand voor het onderzoek.
 • Alle operaties elders in het lichaam vragen om overleg met de thermografist. Zij zullen beoordelen of er langer gewacht moet worden met het thermografisch onderzoek.

Tot 1 week voorafgaand aan het onderzoek:

 • Lichaam niet scheren en of waxen, inclusief okselgebied.
 • Geen behandeling bij de mondhygiëniste (alleen bij HBB/VL)

Tot 4 dagen voorafgaand aan het onderzoek:

 • Niet zonnebaden (betreft het gebied wat onderzocht wordt) Voorkom dat uw huid verbrandt!

Tot 24 uur voorafgaand aan het onderzoek:

 • Vermijd extra fysieke activiteiten, zwaar lichamelijk werk en sport.
 • Geen lichaamsbehandelingen zoals chiropractie, acupunctuur, TENS, fysiotherapie, elektrische spierstimulatie, echografie, massage en/of lymfedrainage, ijs of warmte pakkingen.
 • Geen saunabezoek en/of hete baden.
 • Bij koorts, neem dan contact op met de thermografist voor overleg, mogelijk wordt er dan een nieuwe afspraak ingepland.
 • Drink geen alcohol.

Op de dag zelf:

 • Gebruik geen lotions, crèmes, poeders, of make-up in het gebied wat onderzocht wordt.
 • Gebruik geen oksel deodorant (ook niet de biologische varianten).
 • Nogmaals!! Niet scheren in het gebied van het onderzoek, zie adviezen tot 1 week voorafgaand aan het onderzoek.
 • Draag geen sieraden in het gebied wat onderzocht wordt.
 • Geen BH dragen tot na het onderzoek.
 • Draag geen uitwendige borstprothese gedurende 12 uur voorafgaand aan het onderzoek.
 • Eet geen kauwgum. (alleen bij HBB/VL)
 • Vermijd airco in de auto die direct op het lichaam blaast.
 • Wanneer u met de auto komt en deze heeft stoelverwarming, zet deze dan niet aan.

Tot 4 uur voorafgaand aan het onderzoek:

 • Niet roken (i.v.m. vernauwing bloedvaten).

Tot 2 uur voorafgaand aan het onderzoek:

 • Niet eten en/of drinken van warme en of koude dranken, slokje water is geen probleem. (alleen bij HBB/VL)

Tot 1 uur voorafgaand aan het onderzoek:

 • Niet eten en/of drinken van warme en of koude dranken, slokje water is geen probleem. (alleen bij B)
 • Niet mobiel bellen aan het oor. (alleen bij HBB/VL)
 • Uw haren dienen tijdens het onderzoek opgestoken te zijn, zodat uw nek vrij is. Neem eventueel een haarklem of elastiekje mee.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Klik hier om naar onze online formulier te gaan.

Na aanmelding ontvangt u via de mail z.s.m. de benodigde informatie.

Het e-mailadres van Thermografie Vrouwenpoli Boxmeer is: thermografie@vrouwenpoliboxmeer.nl
Ons telefoonnummer is: 06 406 38 099

Kijk voor informatie ook op onze Facebook pagina.

Kwaliteit

Onze medisch thermografisten zijn opgeleid door Francine van Broekhoven en IAMT (International Association of Medical Thermographers) gecertificeerd. Francine van Broekhoven is zelf gecertificeerd medisch thermografist en eigenaar van de Groene Zuster. Zij is opgeleid in de Verenigde Staten en een expert op het gebied van borstgezondheid. Ze geeft trainingen en is de enige in Nederland die nieuwe thermografen opleidt. Daarnaast is de schrijfster van: “handboek borstgezondheid, ontdek wat je zelf kunt doen”, uitgeverij Akasha.

We werken met zeer hoog gekwalificeerde apparatuur en software. De FLIR camera heeft een zeer nauwkeurige en hoogwaardige thermografisch meet- en beeldkwaliteit.

Met de software Total Vision van de firma MED-HOT uit de Verenigde Staten, kunnen we onze gemaakte beelden bewerken zodat deze zo optimaal mogelijk geüpload kunnen worden naar een groep thermologen die samen een beoordeling zullen geven over de thermogram. Deze groep van verschillende specialisten hebben allemaal al jarenlange ervaring opgedaan in het interpreteren en beoordelen van thermogrammen. De thermogram wordt dus multidisciplinair beoordeeld, waar wij uiteindelijk een rapport van terug ontvangen.

Thermografie & het RIVM

Het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu) meldt op hun website over borstkanker en mammagrafie het volgende over thermografie: ‘Infrarood kan niet diep door de huid heen dringen. Tumoren zitten dieper in het weefsel. Hierdoor is deze methode (thermografie) niet gevoelig genoeg om tumoren op te sporen, zeker niet in een vroeg stadium. Er zijn 3 argumenten waarom het RIVM blijkbaar nog niet weet hoe thermografie werkt:

 1. Inderdaad kijkt thermografie niet ‘door de huid heen’. De infraroodcamera is namelijk een detector. Hij gebruikt geen straling of golven om door de huid heen te kijken. Een detector vangt op wat de huid laat zien. Dat wat de infraroodcamera opvangt, wordt vertaald door middel van software in een beeld dat we kunnen waarnemen op een computerbeeldscherm. Deze camera’s zijn tegenwoordig zo hoog van kwaliteit dat we niet alleen de kleuren in patronen kunnen waarnemen, maar ook de temperaturen kunnen meten tot op twee cijfers achter de komma. De patronen en temperaturen worden door arts-thermologen geïnterpreteerd
 2. Thermografie is niet bedoeld om tumoren op te sporen; dan zouden we al net zo laat zijn als op anatomische veranderingen gebaseerde onderzoeksmethoden (mammografie, echo, MRI) .
 3. Met thermografie kunnen we ontstekingen in beeld krijgen. Deze kunnen niet gezien worden op een röntgenbeeld. Bij drie of meer opmerkelijke temperatuursverhogingen (in thermische patronen), die kunnen duiden op ontstekingen en extra bloedvatengroei, krijgt een thermogram een hoog niveau van zorg.

Mammografie & het RIVM

Vrouwen die in het kader van bevolkingsonderzoek een oproep krijgen voor het maken van een mammografie krijgen een folder met onjuiste informatie.

 • Ieder jaar laten ongeveer 1 miljoen vrouwen zich onderzoeken. Door het bevolkingsonderzoek overlijden er elk jaar ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker.

Volgens de laatste inzichten die voortkomen uit een grote meta-analyse van alle goede bekende onderzoeken naar de waarde van mammografie (Cochrane meta-analyse 2016) zouden 1000 vrouwen elke twee jaar een mammografie moeten laten maken tussen 50 en 70 jaar om 1 vrouw te redden van sterfte door borstkanker.

 • Van iedere 1.000 vrouwen van vijftig jaar overlijden er 40 in de loop van hun leven aan borstkanker. Als vrouwen vanaf vijftig jaar regelmatig deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker, wordt de kans op overlijden aan borstkanker gehalveerd.

Volgens de bovengenoemde Cochrane meta-analyse neemt de kans om aan borstkanker te overlijden door tweejaarlijks een mammografie te laten maken veel minder sterk af.

Het Cochrane rapport uit 2013 zegt hier zelf het volgende over: “Recent onderzoek suggereert dat borstkankerscreening niet langer effectief om de sterfte door borstkanker te verlagen. Gezonde vrouwen die nooit symptomen van borstkanker zouden ontwikkelen worden door de screening borstkankerpatiënt. Behandeling van deze gezonde vrouwen verhoogt hun sterftekans, bijvoorbeeld door hartaandoeningen en kanker. Het lijkt daarom niet langer raadzaam om deel te nemen aan borstkankerscreening. Sterker nog, door niet aan de screening deel te nemen heeft een vrouw een kleinere kans om de diagnose borstkanker te krijgen. Niettemin zullen er vrouwen zijn die toch graag aan de screening willen deelnemen.”

Wetenschap

Mei 2017:Accuracy and Reliability of Infrared Thermography in Assessment of the Breasts of Women Affected by Cancer.

Evaluate reliability and accuracy of infrared thermography in the assessment of women with breasts cancer. Thirty-five participants had unilateral breast cancer and 17 control subjects were assessed using infrared thermography. To evaluate reliability, two professionals, who were experienced, measured the temperature of the infrared images in two different moments, with a one-week interval. A biopsy was used as a gold standard exam with regard identify breast cancer. The analysis illustrated excellent reliability in terms of the affected, contralateral and control breasts with the intra-class correlation coefficient values ranging from 0.948 to 0.999. Standard measurement error ranged from 0.04 to 0.28 °C, and minimum detectable change deviated from 0.11 to 0.78 °C. Moreover, low to moderate accuracy was observed in terms of the establishment of the breast cancer diagnosis with values of the area under the receiver operating characteristic (ROC) curve ranging from 0.571 and 0.749. Breasts affected by cancer present higher skin temperature compared to contralateral and control. Furthermore, an excellent reliability of the analysis of the infrared images and low-moderate accuracy in terms diagnosis was observed. Considering the results, infrared thermography can be applied as an instrument complement the assessment of breast cancer patients, but not for diagnostic purposes.

Maart 2017: Supportive Noninvasive Tool for the Diagnosis of Breast Cancer Using a Thermographic Camera as Sensor.

Breast cancer is the leading disease in incidence and mortality among women in developing countries. The opportune diagnosis of this disease strengthens the survival index. Mammography application is limited by age and periodicity. Temperature is a physical magnitude that can be measured by using multiple sensing techniques. IR (infrared) thermography using commercial cameras is gaining relevance in industrial and medical applications because it is a non-invasive and non-intrusive technology. An asymmetrical temperature in certain human body zones is associated with cancer. In this paper, an IR thermographic sensor is applied for breast cancer detection. This work includes an automatic breast segmentation methodology, to spot the hottest regions in thermograms using the morphological watershed operator to help the experts locate the tumor. A protocol for thermogram acquisition considering the required time to achieve a thermal stabilization is also proposed. Breast thermograms are evaluated as thermal matrices, instead of grayscale or false color images, increasing the certainty of the provided diagnosis. The proposed tool was validated using the Database for Mastology Research and tested in a voluntary group of 454 women of different ages and cancer stages with good results, leading to the possibility of being used as a supportive tool to detect breast cancer and angiogenesis cases.

Augustus 2016 Extraction of medically interpretable features for classification of malignancy in breast thermography.

Thermography, with high-resolution cameras, is being re-investigated as a possible breast cancer screening imaging modality, as it does not have the harmful radiation effects of mammography. This paper focuses on automatic extraction of medically interpretable non-vascular thermal features. We design these features to differentiate malignancy from different non-malignancy conditions, including hormone-sensitive tissues and certain benign conditions, which have an increased thermal response. These features increase the specificity for breast cancer screening, which had been a long known problem in thermographic screening while retaining high sensitivity. These features are also agnostic to different cameras and resolutions (up to an extent). On a dataset of around 78 subjects with cancer and 187 subjects without cancer, that have some benign diseases and conditions with thermal responses, we are able to get around 99% specificity while having 100% sensitivity. This indicates a potential break-through in thermographic screening for breast cancer. This shows promise for undertaking a comparison to mammography with larger numbers of subjects with more data variations.

Voordat u ergens een screening laat doen, controleer dan of de thermograaf een IAMT opleiding heeft en met de Total Vision medische software werkt. Dan bent u gegarandeerd van de hoogste kwaliteit beelden, begeleiding en medische rapportage. Alle centra die op deze website vermeld staan, voldoen aan deze eisen. Medische studies wijzen uit dat het in beeld brengen van fysiologische processen een zeer nuttige preventieve methode is.

Monique van Sambeek en Geertje Baltusssen zijn gecertificeerde thermografen en aangesloten bij de IAMT.

 

Op Pubmed staan meer dan 1400 artikelen die gaan over thermografie in medische toepassingen. Hieronder een paar zeer waardevolle artikelen.

Een groot onderzoek werd gedaan in India. Het onderzoek heeft 1008 vrouwen onderzocht in de leeftijd van 20 tot 60 jaar oud. De situatie in India is zo dat de mensen niet naar een kliniek toekomen en dus was er behoefte aan een screening tool dat de massa bereikt.

Thermografie als screeningtest maakte dit mogelijk omdat een infraroodcamera met een statief en een laptop makkelijk te verplaatsen zijn. Conclusie van het onderzoek was dat 49 vrouwen nader onderzocht werden vanwege temperatuur verschillen in de borsten. (verschillen hoger dan 2,5 (? 0,25) graad Celsius) 41 van deze vrouwen bleken bij nader onderzoek inderdaad borstkanker te hebben, 8 vrouwen hadden ook hogere temperatuurverschillen in de borsten maar dat bleken vrouwen te zijn die borstvoeding gaven of fibrocystische borsten hadden.

Uit dit onderzoek bleek dat thermografie een nauwkeurigheid heeft van 97,6%. [nt J Surg. 2014 Dec;12(12):1439-43. doi: 10.1016/j.ijsu.2014.10.010. Epub 2014 Nov 7. Evaluation of digital infra-red thermal imaging as an adjunctive screening method for breast carcinoma: a pilot study]

Stark. A., Way, S. The Screening of Well Women for the Early Detection of Breast Cancer Using Clinical Examination with Thermography and Mammography. Cancer 33: 1671-1679, 1974
Researchers screened 4,621 asymptomatic women, 35% who were under age 35 y.o. and detected 24 cancers (7.6 per 1000) with a sensitivity and specificity of 98.3% and 93.5% respectively

Y.R. Parisky, A. Sardi, R. Hamm, K. Hughes, L. Esserman, S. Rust, K.Callahan, Efficacy of Computerized Infrared Imaging Analysis to Evaluate Mammographically Suspicious Lesions. AJR:180, January 2003
Compared results of Infrared imaging prior to biopsy. The researchers determined that Thermography offers a safe, noninvasive procedure that would be valuable as an adjunct to mammography in determining whether a lesion is benign or malignant with a 99% predictive value.

Gros, C, Gautherie, M. Breast Thermography and Cancer Risk Prediction. Cancer 45:51-56 1980 From a patient base of 58,000 women screened with thermography, researchers followed 1,527 patients with initially healthy breasts and abnormal thermograms for 12 years. Of this group, 40% developed malignancies within 5 years. The study concluded that “an abnormal thermogram is the single most important marker of high risk for the future development of breast cancer”

Spitalier, H., Giraud, D. et al. Does Infrared Thermography Truly Have a Role in Present Day Breast Cancer Management? Biomedical Thermology pp.269-278, 1982
Spitalier and associates screened 61,000 women using thermography over a 10 year period. The false negative and positive rate was found to be 11% (89% sensitivity and specificity). 91% of the nonpalpable cancers (T0 rating) were detected by thermography. Of all the patients with cancer, thermography alone was the first alarm in 60% of cases. The authors noted “in patients having no clinical or radiographic suspicion of malignancy, a persistent abnormal breast thermogram represents the highest known risk factor for the future development of breast cancer”

Jiang LJ, Ng FY et al A Perspective on Medical Infrared Imaging. J Med Technol 2005 Nov-Dec;29(6):257-67 Since the early days of thermography in the 1950s, image processing techniques, a sensitivity of thermal sensors and spatial resolution have progressed greatly, holding out fresh promise for infrared (IR) imaging techniques. Applications in civil, industrial and healthcare fields are thus reaching a high level of technical performance. In many diseases, there are variations in blood flow, and these, in turn, affect the skin temperature. IR imaging offers a useful and non-invasive approach to the diagnosis and treatment (as therapeutic aids) of many disorders, in particular in the areas of rheumatology, dermatology, orthopedics and circulatory abnormalities. This paper reviews many usages (and hence the limitations) of thermography in biomedical fields.

Adviezen Borstgezondheid

Adviezen specifiek voor borstgezondheid

 

 1. BH zoveel mogelijk uit

Lymfevaten liggen vlak onder de huid, vandaar dat het zo makkelijke in beweging komt met massage of droog borstelen. Maar daardoor stagneer je het ook makkelijk met elastiek of beugel van een bh. Een bh die niet te strak zit kan verbetering geven. Of misschien kun je zelfs dagelijks een paar uur zonder bh, ’s avonds en zeker ’s nachts. Als borsten vrij kunnen bewegen kan de lymfe op een natuurlijke manier stromen. Borsten kunnen immers niet sporten of uit zichzelf bewegen! Je borsten zijn dus afhankelijk van hoeveel ruimte je ze geeft en van bewegingen van je armen en bovenlijf. Dit is misschien een gek idee, of praktisch niet altijd even handig. Maar als het kan, doe de BH uit, bijvoorbeeld ‘s avonds en in het weekeinde.

 1. Droog borstelen

Je huid is je grootste orgaan, dus ook het grootste ontgiftingsorgaan. Droog borstelen is een super aangename detox voor je huid die het laat gloeien en stralen. Vlak vóór het douchen beweegt u met een borstel over de borsten (niet de tepels), oksels, halsstreek en schouders. Dit doet u droog. Een halve minuut per keer is al voldoende. Via deze link kunt u een instructie zien voor het droog borstelen, gemaakt door Francine van Broekhoven van De Groene Zuster: https://www.youtube.com/watch?v=m-yXYzltIa4

MAAK ZO VEEL MOGELIJK OPWAARTSE BEWEGINGEN.

 1. Begin met rondjes borstelen in beide oksels.
 2. Strijk dan een aantal keren met de borstel over de bovenzijde van je borsten naar de oksel toe.
 3. Strijk met je borstel van onder je borsten naar de oksel toe.
 4. Strijk met je borstel de ribbenkast aan de zijkant van je borsten naar de oksel toe
 5. Strijk tussen de borsten door vanaf je maag richting je sleutelbeenderen
 6. Borstel ook je schouders in rondjes.
 7. Strijk vanaf je armen naar de schouders toe

Twee a drie keer per week is in het begin genoeg. Bouw het rustig op. Je huid zal even moeten wennen. Als je een gevoelige huid hebt of wondjes, wees dan voorzichtig met borstelen.

Hoewel we altijd zeggen: “het is belangrijker dat je het doet, als hoe je het doet” geven we hier toch een paar tips omdat we er zo veel vraag naar hebben. Je mag ook lekker heen en weer bewegen als je dat prettig vind.

Beweging is essentieel voor je lymfesysteem, omdat het geen pomp heeft. Het is gebaseerd op spierbewegingen (oefening), springen (trampolines), yoga en droog borstelen. Als je je arm beweegt, dan komt de lymfe daar in beweging, maar dat is een beweging die jouw borst niet kan maken. Borsten zijn dus afhankelijk van de beweging die ze van jou krijgen.

Aangezien gifstoffen in vet worden opgeslagen helpen we deze op te ruimen door te borstelen. Met droog borstelen helpen we ook cellulitis afscheid te nemen van ons lichaam! En zo helpen we de huid steviger te worden!

We krijgen daarnaast ook een super zachte huid. Door de poriën los te maken van vuil is het een manier dat je huid zijdezacht wordt.

U kunt bij ons een borstel voor het droog borstelen bestellen. Deze borstel kost € 7,50 per stuk (excl. eventuele verzendkosten). Bij interesse, stuur ons dan een mail thermografie@vrouwenpoliboxmeer.nl.

 1. Massage

Na het droog borstelen masseert u onder de douche uw borsten. Het maakt niet uit hoe u dat doet. Het is vooral belangrijk dat u het doet. Eindig met massagebewegingen richting de oksels.

Op de afbeelding hiernaast ziet u hoe de lymfebanen in de borststreek, oksels en hals lopen.

 1. Zelfonderzoek.

Door bovengenoemde adviezen op te volgen doet u eigenlijk al zelfonderzoek. Door dagelijks uw borsten te masseren onder de douche maakt ook dat u uw borsten goed aanvoelt en kent. Wat ook belangrijk is, is om regelmatig te kijken naar uw borsten. Let op symmetrie, verschil in grootte, deukjes, bobbels, ingetrokken tepels, plotselinge uitscheiding uit tepels, etc. Valt u iets op of maakt u zich zorgen, maak dan een afspraak met uw huisarts.

 1. Deodorant

Gebruik deodorant zonder aluminium. Aluminium blokkeert de zweetkliertjes met als gevolg dat transpireren niet meer kan. Dit is op den duur niet gezond. Tevens opletten dat er geen parabenen in de deodorant zitten. Parabenen zijn hormoon-verstorende stoffen, ze ontregelen de oestrogeenstofwisseling. Juist voor de borsten is een goede oestrogeenstofwisseling zeer belangrijk. U kunt bij ons diverse soorten aluminiumvrije en parabeenvrije deodorant verkrijgen. De kosten variëren per stuk tussen de € 5,00 en € 14,75 (excl. eventuele verzendkosten). Bij interesse, stuur ons dan een mail thermografie@vrouwenpoliboxmeer.nl.

Voorbeeld van goede deodoranten: Weledea, Pure, Sante Naturkosmetik en Lavera.

Meer informatie over adviezen over Gezondheid Algemeen leest u in onze BLOG.

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende.

In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er dus naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken.

Over

Wat is orthomoleculaire voeding?
De term Orthos komt uit het Grieks en betekent; juist, recht of gezond. De moleculen die betrekking hebben op voeding zijn voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren.

Wat is optimaal gezond? Mensen hebben vaak meer voedingsstoffen nodig dan de aanbevolen hoeveelheden die afgestemd zijn op de gemiddelde persoon. Individueel afgestemde voeding en juiste leefstijl (ontspanning, beweging, meditatie) bevorderen en ondersteunen alle lichaamsprocessen. De orthomoleculair diëtist begeleidt je naar een optimale gezondheid met passende voeding die voorziet in de benodigde voedingsstoffen.

PNI
PNI staat voor Psycho Neuro Immunologie. PNI onderzoekt relaties tussen de psyche (de geest) enerzijds en het immuunsysteem (het afweersysteem) en het neurologische systeem (het zenuwstelsel) anderzijds. De orthomoleculair dietisten Bianca van den Heuvel en Sandra Overeem hebben deze aanvulling op de orthomoleculaire geneeskunde.

Doelstellingen

Door je inzicht te geven in de werking van je lichaam, uitleg van het belang van een goede voeding en optimale gezondheid willen wij jou motiveren om zelf actief aan de slag te gaan om je gezondheid te verbeteren. Hiervoor ontvang je een op jou afgestemd voedings- en leefstijladvies kun je zelf actief aan je gezondheid werken. Hierdoor wordt het zelfgenezend vermogen van lichaam en geest bevorderd.

Meer info

Wat hebben we jou te bieden?
Naast onze HBO-opleiding tot diëtist hebben wij ons gespecialiseerd tot orthomoleculair diëtist en PNI-therapeut. We begrijpen hoe het lichaam werkt, leggen verbanden en weten wat je er met voeding aan kunt doen. In ons werk vinden wij het contact met mensen erg fijn en nemen we graag de tijd voor onze cliënten. Het speuren met de cliënt naar de oorzaak van de klacht maakt het werk leuk. We willen je enthousiast maken en motiveren door onze kennis met je te delen en inzicht te geven in het belang van de werking van het lichaam, goede voeding en optimale gezondheid. Met een op jou persoonlijk afgestemd voedings- en leefstijladvies kun je zelf actief aan je gezondheid werken. Hierdoor wordt het zelf-genezend vermogen van lichaam en geest bevorderd.

Aanvullende onderzoeken in de vorm van ontlasting onderzoek/intolerantie onderzoek en mineralen meting met de Oligoscan zijn bij ons in de praktijk mogelijk!

GezondXtra
Voor afspraken zie onze website: www.gezondxtra.nl
Of neem contact met ons op:
Sandra Overeem: 06-38647859
Bianca van den Heuvel: 06-28757207
Kijk ook op onze facebookpagina: facebook.com/GezondXtra en Twitter: @GezondXtra

Info

VoetreflexPlus™-therapie  is gericht op het stimuleren van het zelf genezend vermogen van de mens.

Bij VoetreflexPlus™ therapie  gaat men er vanuit dat ons hele lichaam terug te vinden is op onze voeten, in de vorm van reflexzones. Reflexzones zijn “gebieden” op de voet die een lichaamsdeel, klier of orgaan weerspiegelen. Door het bewerken van de reflexen kunnen de aanwezige spanningen en blokkades worden opgespoord en weggenomen.  Tevens worden ook de onderbenen, knieën en de daarop gelegen acupunctuurpunten en meridianen gemasseerd. Meridianen kun je zien als een soort netwerk van energiebanen die het hele lichaam voeden.

VoetreflexPlus™ therapie is geschikt als ontspanning, maar zeker ook voor iedereen met klachten zoals o.a.: overgangs- en menstruatieklachten, stress, burn-out, slapeloosheid, rugklachten, hoofdpijn,  darmklachten, spier- en gewrichtsklachten, als ondersteuning bij gewichtsbeheersing, als ondersteuning bij chemotherapieën/bestralingen.

Doelstelling

VoetreflexPlus™- therapie

Door het bewerken van de reflexen, meridianen en accupunctuurpunten wordt de doorbloeding, lymfe- en energiedoorstroming gestimuleerd,  worden afvalstoffen sneller afgevoerd waardoor het lichaam weer in balans kan komen. Hierdoor kunnen klachten verminderen of verdwijnen. De vitaliteit neemt toe en lichaam en geest ontspannen.

VoetreflexPlus™- therapie  kan ook heel goed preventief worden toegepast. Het is géén vervanging van de reguliere gezondheidszorg, maar is goed te combineren met andere behandelmethoden.

Meer info

VoetreflexPlus™- therapie  “ Een weldaad voor Lichaam en Geest! ”

Helmi Kersten is aanwezig bij de Vrouwenpoli op woensdagen van 8.30 uur-12.30 uur. Klik ook hier voor het actueel rooster.

Voor meer info verwijs ik u naar: voetreflexhelmikersten.nl

Maak een afspraak met de Vrouwenpoli ®

Onze praktijk is telefonisch het beste bereikbaar tussen 9.00 en 12.00 uur.

Maak een afspraak met onze Thermografie

Onze praktijk is telefonisch het beste bereikbaar tussen 9.00 en 12.00 uur.