Algemeen

Bij Ellesie kunt u terecht met de meeste gynaecologische problemen. Ook met vragen over zwangerschapswens, bepaalde zwangerschapsproblemen en voor problemen met vruchtbaarheid kunt u terecht.

Om tot een goede diagnose te komen is uw verhaal belangrijk. Dit wordt ook wel anamnese genoemd. In een anamnese komen uw huidige klachten aan bod. Ook gezondheidsproblemen die niet gynaecologisch van aard zijn kunnen van belang zijn en gezondheidsproblemen uit het verleden. Er wordt ook gevraagd naar voeding en leefstijl, naar werk en sociale situatie. Of er gezondheidsproblemen voorkomen bij uw familie.

Onderzoek

Dit is nodig om samen met het verhaal duidelijk te maken wat er aan de hand is. Bij elke patiënte wordt de bloeddruk gemeten. Wij vragen naar of meten lengte en gewicht. Een gynaecologisch onderzoek kan bestaan uit:
KIJKEN

 • onderzoek met een speculum – eendebek
 • echoscopisch onderzoek
 • kolposcopie – met een vergrotingsapparaat kijken naar de baarmoedermond
 • microscopisch onderzoek – kijken naar afwijkingen in afscheiding

VOELEN

 • soms is een inwendig onderzoek noodzakelijk om te voelen naar de gynaecologische organen in uw buik, de baarmoeder, eileiders en eierstokken

Aanvullend onderzoek

Soms is aanvullend onderzoek nodig. Bijvoorbeeld bloedonderzoeken. Bloed wordt afgenomen bij Ellesie en voor verder onderzoek naar laboratoria gestuurd.

Ook kan weefselonderzoek door een patholoog nodig zijn. Microbiologisch onderzoek naar bacteriën, schimmels en gisten. Cytologisch onderzoek, bijvoorbeeld een uitstrijkje. De uitslagen van deze onderzoeken door andere specialisten laten meestal 2 weken op zich wachten. In een aparte (telefonische) afspraak worden de resultaten van deze onderzoeken met u besproken.

Behandeling

Wat voor u en uw probleem/problemen de beste aanpak is, wordt met u besproken, welke mate van verbetering u van een bepaalde manier van behandelen mag verwachten. Voor- en nadelen van mogelijke behandelingen worden met u besproken.

Bij klachten streven wij naar een integraal geneeskundige aanpak, vanuit onze holistische visie op gezondheid. Bij een integrale aanpak hoort een advies over aanpassingen in leefstijl, voeding, beweging, omgang met stress, vermijden van hormoonverstorende stoffen. Er kan ook reguliere medicatie worden voorgeschreven. Dit zijn bijvoorbeeld hormonen, anticonceptiemiddelen, antibiotica en middelen tegen schimmelinfecties. Bio-identieke hormonen kunnen ook worden voorgeschreven.

Daarnaast kan advies gegeven worden over gebruik van complementaire middelen. Het kan raadzaam zijn om voor een specifieke behandeling doorverwezen te worden naar therapeuten, zoals een diëtist, een (bekken-)fysiotherapeuten, andere medisch specialisten, psychologen, seksuologen of complementair werkende therapeuten.

Bij Ellesie worden geen operaties verricht, alleen kleine ingrepen die met of zonder gebruikmaking van lokale verdoving mogelijk zijn, vinden plaats. Mocht voor uw probleem een operatie wenselijk zijn, dat kunt u doorverwezen worden naar een ziekenhuis of gynaecoloog van uw keuze.

Een goede zwangerschap begint bij een goede voorbereiding. De kans op een bevruchting, een goede innesteling, en vervolgens een goede zwangerschap en vlotte bevalling en een gezond kind neemt toe door een tijdige voorbereiding.

Het kan echter ook zijn dat je door ziekte of door bijvoorbeeld een onregelmatige of afwezige menstruatie extra advies of hulp nodig hebt bij je kinderwens. De Vrouwenpoli kan je daarbij helpen en streeft naar het aanspreken van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Het doel is een behandeling en/of begeleiding die de onderliggende oorzaken van het niet of moeilijker zwanger worden aanpakt en niet hoofdzakelijk gericht is op symtoombestrijding.

Algemeen

Als u problemen ervaart rondom seksualiteit dan kunt u ook terecht bij de Ellesie. Wij zien veel vrouwen met pijn bij het vrijen, vaginisme, verminderde zin in seks, het minder makkelijk opgewonden kunnen worden of problemen met klaarkomen. Ook als u chronische pijnklachten in het bekkengebied heeft kunt u bij ons terecht.

Wij kijken vanuit verschillende hoeken naar de klacht: zowel de medisch/lichamelijke kant komt aan bod alsook wat de gevolgen ervan zijn op psychisch en relationeel vlak. Het is daarom vaak een goed idee om uw partner, als u die heeft, mee te nemen naar de afspraak.

Behandeling

De behandeling bestaat uit verschillende gesprekken waarin u uitleg, handvatten en eventueel ook oefeningen voor thuis krijgt.

Soms is het nodig om ook naar een bekkenfysiotherapeut, haptotherapeut of psycholoog te gaan. U krijgt dan natuurlijk uitgebreid uitleg over waarom dat nodig is en vervolgens zullen wij u dan doorverwijzen.

Overgangsklachten

Heb jij overgangsklachten? Vraag je je af hoe lang je last zult houden van overgangsklachten? Ben je bevreesd dat jij last krijgt van overgangsklachten?

Overgang in getallen

 • Ongeveer 8 van 10 vrouwen hebben op enig moment last van overgangsklachten. 20% van hen heeft ernstige klachten, zodanig dat hun leven erdoor ontwricht raakt. Ze kunnen niet meer goed functioneren, slapen niet meer goed, ze kunnen hun werk niet (meer goed) doen. 20% heeft geen klachten.
 • 37% van alle ziekteverzuim bij vrouwen tussen 40 en 60 is het gevolg van overgangsklachten.
 • De laatste menstruatie heet de menopauze. Pas een jaar na de laatste menstruatie weet je zeker dat je toen de menopauze had.
 • De menopauze treedt gemiddeld op bij 51 jaar. Tussen 45 en 56 jaar is normaal. De leeftijd is niet zeker te voorspellen, maar de overgangsleeftijd van oudere zussen of moeder zijn een goede maatgever.
 • 1% van alle vrouwen komt al voor haar 40ste in de overgang, dit wordt ook wel POI = premature ovariële insufficiëntie genoemd. Maar ook 1% van alle 59-jarige vrouwen heeft nog een cyclus.
 • Gemiddeld genomen hebben vrouwen 4 jaar last van klachten. 25% van de vrouwen met klachten heeft die korter dan 1 jaar. 9% van alle vrouwen van 71 heeft ook nog last van opvliegers.

Maak een afspraak met de Ellesie vrouwenkliniek