Hoe gezond is het om de pil of de Mirena te gebruiken? In elk geval wat betreft de verhoogde kans op borstkanker is daar nu een uitspraak over te doen door nieuw onderzoek.

Volgens een nieuwe publicatie over onderzoek gedaan in Finland verhoogt het Mirena spiraal het risico op borstkanker. Het Mirena spiraal is uitgevonden in Finland, aanvankelijk als een uiterst betrouwbaar anticonceptiemiddel met een lage hoeveelheid hormoon (20% van de dosis progestageen die in de normale pil zit).

Een belangrijke bijwerking van dit spiraal is dat de menstruaties sterk verminderen in hoeveelheid of zelfs helemaal weg blijven. Om die reden werd het middel dan ook al gauw omhelsd als een zeer goede oplossing tegen overmatige menstruaties, een probleem dat vooral de kop opsteekt in de 15 jaar voor de menopauze. In dit onderzoek zijn meer dan 93.000 vrouwen gevolgd tussen 30 en 49 jaar, die een Mirena kregen. 2,781 vrouwen kregen kanker in deze periode van het onderzoek tussen 1994 en 2007. In totaal werd het MIrena spiraal 855,324 jaar gebruikt door vrouwen. De kans op het krijgen van kanker werd vergeleken met de kans die vrouwen lopen die geen Mirena gebruiken. De kans op baarmoederkanker (endometriumcarcinoom) bleek lager: in plaats van de verwachte 68 kregen 34 vrouwen deze ziekte. De kans op eierstokkanker bleek lager, in plaats van 99 vrouwen kregen 59 vrouwen die vorm van kanker. De kans op kanker van de alvleesklier bleek lager, 15 vrouwen kregen deze ziekte in plaats van de verwachte 30. De kans op longkanker bleek ook lager: 43 in plaats van 63 vrouwen. De kans op borstkanker bleek echter 19% verhoogd: 1542 vrouwen die deze ziekte echt kregen tegenover 1292 vrouwen waarvan dit verwacht werd.

Dit is voor het eerst dat is aangetoond dat een Mirena spiraal de kans op borstkanker laat toenemen. In de Mirena groep kregen 250 extra vrouwen borstkanker en kwamen andere vormen van kanker bij 119 vrouwen minder voor. Een verschil van 131 vrouwen. Het is echter niet zo dat de Mirena nu meteen in de ban moet. Misschien is het zo dat vrouwen de Mirena gebruikten, omdat ze veel last hadden van overmatig bloedverlies bij de menstruatie en al vooraf een hogere kans hadden op borstkanker. Daar geeft dit onderzoek geen informatie over.

Het probleem van overmatig bloedverlies kan mede afhankelijk zijn van de leefstijl en van voeding en factoren zoals overgewicht. Het risico op borstkanker is volgens een andere zeer recent gepubliceerd onderzoek echter nog veel hoger als de pil wordt gebruikt, het risico verdubbeld dan. Dus in plaats van 19% meer kans op borstkanker bij de Mirena, 200% meer kans op borstkanker. Mijn advies is om bij overmatig bloedverlies goed te (laten) kijken naar de oorzaak van het probleem, om dan te proberen het probleem aan te pakken met leefstijl- en voedingsaanpassingen en eventueel gebruik te maken van aanvullende middelen. Als dat niet voldoende effect heeft kan bio-identiek progesteron mogelijk helpen. Progesteron zelf zit niet in het verdachten hoekje, anders dan de synthetische progestagenen als levonorgestrel zoals in Mirena en de normale anticonceptiepil, of MPA (medroxyprogesteronacetaat) zoals in Primolut en lynestrol in Orgametril. En als progesteron onvoldoende helpt, dan kun je alsnog een Mirena overwegen als je de andere opties als weg branden van het baarmoederslijmvlies of zelfs verwijdering van de baarmoeder geen goede optie vindt.

Bij elke behandeling die je kiest zijn voor- en nadelen te bedenken, laat je goed informeren door je arts hierover. Je kunt dit onderzoek over Mirena en borstkanker nalezen: www.ncbi.nlm.nih.gov.

Het onderzoek over de pil en borstkanker vind je hier: www.cancerres.aacrjournals.org en www.theatlantic.com

Meer informatie over overmatig bloedverlies en over progesteron tekort vind je op de blogpagina van Vrouwenpoli Boxmeer.

Reageren