Elke maand die hoofdpijn. Voor veel vrouwen een probleem dat keer op keer terugkomt. In de blog uitleg over oorzaken en behandelingsmogelijkheden.

Bij een deel van de vrouwen steekt migraine of hoofdpijn altijd de kop op rond de menstruatie. Soms is treden hoofdpijnklachten ook rond de eisprong op. Dit wordt ook wel gezien als een ernstige vorm van premenstrueel syndroom, PMS.

De hoofdpijn is dan afhankelijk van hormoonspiegels. Vrouwen krijgen de hoofdpijn als de lichaamseigen aanmaak van het hormoon estradiol afneemt in de dagen voor de menstruatie, OF in de stopweek van de pil, als er geen kunstmatig hormoon ethinylestradiol wordt geslikt.

Een mogelijke behandeling is dan ook het:

  • aanvullen van estradiol in menstruatieweek of in de stopweek van de pil of
  • het doorslikken van de pil.

Andere reguliere behandelingen zijn:

  • slikken van pijnstillers als paracetamol of ibuprofen;
  • slikken van een bètablokker, een bloeddrukverlagend en bloedvat verwijdende stof;
  • gebruiken van een triptaan, geneesmiddelen om een migraineaanval te voorkomen om te stoppen, zoals Imigran.

Waar de reguliere geneeskunde onvoldoende bij stilstaat is dat het niet alleen gaat om een afname van de hoeveelheid estradiol in het bloed van vrouwen. Het gaat om veranderde verhoudingen tussen de verschillende oestrogenen. Vrouwen maken estradiol in de eierstokken. Het hormoon moet echter ook weer worden afgebroken in de lever.

Dit afbreken vindt in twee fases plaats. Naast het onschadelijke 2OH-oestron ontstaat dan ook altijd wat 4OH-oestron (geeft gespannen borsten) en 16-OH oestron (werkt heel sterk, wordt verantwoordelijk gehouden van PMS-klachten en menstruele migraine). Als er niet zoveel 4OH of 16OH oestron wordt gevormd is dat geen probleem. Als de verdere verwerking van deze oestrogeen in de lever moeizaam gaat, bijvoorbeeld bij veel stress of bij hoge belasting van lichaamsvreemde stoffen als ethinylestradiol, weekmakers uit plastic, pesticiden, conserveringsmiddelen in verzorgingsproducten, ontstaat in verhouding teveel 16OH oestron. De reguliere aanpak waarbij extra estradiol wordt toegevoegd is en de verhouding tussen 16Oh oestron en andere oestrogenen wordt rechtgetrokken, is daarom goed werkzaam. De achterliggende oorzaak wordt echter niet aangepakt.

Bij de Vrouwenpoli combineren we complementaire geneeskunde met reguliere geneeskunde. We schrijf dus niet alleen estradiol voor bij hormonale hoofdpijn maar adviseren ook over voeding en kruiden die de lever ondersteunen bij het afbreken van hormonen. Een voeding met relatief minder koolhydraten (suikers) blijkt je lever te kunnen ontlasten. Daardoor kan deze beter toekomen aan het afbreken van overtollige hormonen. De directe aanleiding voor een migraine-aanval is vaak een suiker tekort in de hersenen. Dit komt vaker voor bij vrouwen met insulineresistentie. Als de insulineresistentie verbeterd door het weglaten van snelle suikers en door in verhouding meer eiwitten en vetten te eten, neemt het aantal migraine-aanvallen vaak af. Extra magnesium, het liefst de vorm die goed in de hersenen wordt opgenomen, magnesium bisglycinaat of magnesium treonaat, kan helpen. Extra actieve B-vitamines, omdat deze stofjes (methyl) bevatten die de lever nodig heeft voor verdere verwerking van hormonen. Goed werkzaam blijken in de praktijk broccolikiemextract, lijnzaad, mariadistel, curcuma longa (geelwortelpoeder).

Behalve naar de lichamelijke aspecten als leverwerking kijken we ook naar onderliggende aanleidingen en oorzaken van migraine. Heb je heel gevoelige zintuigen? Veel mensen met migraine merken dat zij heel gevoelig zijn voor geluiden, licht, kleuren, geuren en/of smaken. Een overgevoeligheid voor bepaalde smaakversterkers kan ook migraine of hoofdpijn uitlokken. Speelt stress een rol? Is er een oorzaak te vinden in wat je in je leven hebt meegemaakt? Inzicht krijgen in deze achterliggende oorzaken staat aan het begin van een oplossing.

Reageren