Persoonlijk advies 

Als MTHFR niet goed werkt omdat er SNP’s gevonden zijn zoals homozygoot C677T of samengesteld heterozygoot C677T en A1298C, is het zinvol om de leefwijze aan te passen aan de verminderde capaciteit om te kunnen methyleren.

Methylatie is nodig om allerlei stoffen zoals homocysteine, dopamine, oestrogeen, (nor)adrenaline onwerkzaam te maken. Ook allerlei toxines worden door methylatie onschadelijk gemaakt.

Helemaal bovenaan in het advies staat:

Verminder stress. Neem niet te veel hooi op de vork en ga niet over grenzen. Beoefen een bodymind techniek zoals Yoga, mindfulness, meditatie, Chi Neng, Tai Chi e.d. om de stresshormoon aanmaak te temperen.

Verder van belang:

Vermijd hormoonverstorende stoffen, ook deze worden door methylatie onwerkzaam gemaakt.

 • Weekmakers in plastic verpakkingen van voedingsmiddelen. Warm nooit eten op in zacht plastic. (rookworst e.d.) Vermijd liever tetrapak drankenverpakkingen, blik en PET flessen.
 • Probeer pesticiden te vermijden, eet zoveel mogelijk biologisch
 • Vermijd verzorgingsproducten en make-up met parabenen, gebruik merken zonder bedenkelijke conserveermiddelen. Goede merken zijn bijvoorbeeld Weleda, Primavera, Dr. Hauschka, Santé, Benecos.
 • Probeer de blootstelling aan kwik en andere zware metalen te verminderen. Een bron van kwik is bijvoorbeeld tonijn; denk ook aan de amalgaan vullingen.
 • Vermijd alcohol zoveel mogelijk

Verder kan het helpen om met een ruime hoeveelheid vitamine B12 in de vorm van hydroxocobalamine en een hoeveelheid actief foliumzuur 5-MTHF (of folaat) en actief vitamine B6 (P-5-P). B12 kan daarbij het beste geïnjecteerd worden. Bij sommige mensen met een heterozygote mutatie MTHFR werkt het ook als zuigtabletten B12 genomen worden, vaak wordt er dan gekozen voor methylcobalamine, hydroxocobalamine en/of adenosylcobalamine. Pas als er een ruime hoeveelheid B12 voorradig is in het lichaam zal foliumzuur worden bijgegeven.  Het is niet mogelijk om daarbij te varen op waarden van B12 of foliumzuur in het bloed. B12 kan nooit als overdosis gegeven of genomen worden, behalve bij een extreem foliumzuur tekort. (Zie voor meer informatie hierover www.b12-institute.nl en www.stichtingB12tekort.nl)

Bij de meeste mensen is suppletie met 300 microgramactief foliumzuur per dag voldoende. Sommige mensen doen het beter op (een tijdelijk) hogere dosis actief foliumzuur. Tot 1 milligram = 1000 microgram per dag kan nodig zijn. Gebruik nooit de synthetische foliumzuur, bij een homozygote mutatie kan dat de functie van MTHFR verder verslechteren. Dit heet op een supplementen verpakking ofwel foliumzuur ofwel pteroylmonoglutaminezuur.

Goede voeding werkt ook ondersteunend. Vitamine B12 zit vooral in orgaanvlees (kalfslever), rood vlees en vis. Folaat zit vooral in rauwe groene groenten en citrusvruchten.

De functie van COMT kan verbeteren door gebruik van magnesium en kalium. Bronnen van kalium zijn groene groenten, noten en citrusvruchten. Kalium zit ook in LoSalt, deze zoutsoort is in de supermarkt te koop en kan bij het koken normaal keukenzout vervangen. Magnesium zit ook in groenten, noten en chocolade. Zie ook https://www.ahealthylife.nl/10-bewezen-gezondheidsvoordelen-magnesium/

Ook kan extra B12 en folaat bijdragen aan een verbeterde werking van COMT. Het kan soms zinvol zijn om in eerste instantie magnesium samen met kalium te suppleren.

Verder is het raadzaam om stoffen te vermijden die COMT nodig hebben om verwerkt te worden. Dit zijn rode en blauwe kleurstoffen, zoals in rood en blauw fruit, rood-paarse groenten zoals rode biet en rode kool. En stof die COMT remt is koffie, vermijd deze ook.

Er zijn nog andere wegen om oestrogeen onwerkzaam te maken. Dit zijn glucuronidatie (binden van glucuronzuur) en sulfatie (binden van zwavel). Ik raad aan om daar vol op in te zetten.

 • Eet een ruime hoeveelheid zwavelrijke groenten: uien, knoflook, prei, bieslook, daslook, asperge en koolsoorten;
 • Ook eieren bevatten een ruime hoeveelheid zwavel.
 • De arts kan adviseren om molybdeen 400 microgram tot 1 milligram per dag te gebruiken: molybdeen zorgt voor een goed transport van zwavel de cel in.
 • Glucuronzuur zit in kleine hoeveelheden in rijp fruit. Grotere hoeveelheden zitten in Kombucha thee. Deze kunt u vrij makkelijk zelf gaan maken door zelf een kombucha zwam te gaan gebruiken. Zie google voor adressen waar u kombucha zwammen kunt aanschaffen.
 • Glucuronzuur kan ook door de arts aanbevolen worden: Inname van calcium-d-glucaraat. De dosis kan 500 -1500 mg per dag bedragen.
 • Curcuma bevordert sulfatie en glucuronidatie van oestrogeen. Curcuma wordt het beste opgenomen in liposomale vorm. (dit heet afgekort SLCP)
Reageren