Uit een studie geleid door de Amerikaanse professor Mindy Kurzer van de Universiteit van Minnesota is gebleken dat beweging helpt het risico op borstkanker te verlagen omdat het lichaam het hormoon estradiol dan beter afbreekt.

Estradiol is hét vrouwelijk hormoon. Het wordt vooral aangemaakt tijdens de vruchtbare levensjaren en tijdens zwangerschappen. Het hormoon werkt overal in het lichaam. Er wordt steeds estradiol aangemaakt en ook weer afgebroken. Dat gebeurt in de lever, daarna wordt het via de gal en via urine uitgescheiden.

Sommige afbraakproducten van estradiol kunnen gunstig zijn bij het voorkómen van borstkanker (2-OH estron), dit afbraakproduct remt celgroei en tumorgroei. Het wordt in grotere hoeveelheden in de urine aangetroffen als vrouwen gaan sporten. 5 Keer per week 30 minuten een matig intensieve sportbeoefening bleek al zeer effectief.

Een ander afbraakproduct van estradiol (16 OH oestron) wordt meer aangetroffen in de urine van vrouwen die weinig bewegen. Deze metaboliet van estradiol bevordert celdeling en celgroei juist, dat geldt ook voor borstkankercellen.

Overigens is uit een overzicht van eerdere onderzoeken (Journal of the national Cancer Institute, 2011) al gebleken dat mensen die kanker hebben gehad meer kans hebben op overleven als zij dagelijks bewegen, een wandeling is daarbij al effectief.

Reageren