De meeste vrouwen die op het advies van de artsen van Vrouwenpoli Boxmeer zijn gestart met bio-identieke hormonen tegen hun klachten, vragen zich af hoe dat gaat met stoppen.

Wanneer kan ik stoppen?

 • Stoppen kan op elk gewenst tijdstip. Dus of je nu pas 3 maanden de hormonen gebruikt of al 6 jaar, dat maakt niet uit. De vraag die erachter ligt is wanneer kan ik ervan uitgaan dat ik geen overgangsklachten terugkrijg na stoppen met hormonen. Op die vraag is geen duidelijk antwoord te geven. Bij de ene vrouw duren de (ergste) overgangsklachten 1 jaar, bij de ander houden ze wel 10 jaar aan. Gemiddeld genomen duren overgangsklachten 4 jaar.

Maakt het uit wanneer ik stop?

 • Ja, dat maakt uit. Het is af te raden om te stoppen met hormonen midden in de zomer, als de nachten warm zijn. De kans dat er opvliegers optreden is dan groot. Dus het is beter te stoppen in het koudste seizoen, hartje winter dus. Het is ook raadzaam pas te stoppen als je je leven op orde hebt en er weinig stressvolle omstandigheden zijn. Stress beïnvloedt overgangsklachten heel veel, hoe meer stress, hoe meer klachten.

Wat kan ik verwachten als ik stop?

 • Als je daadwerkelijk over de overgang heen bent, zul je niet veel hoeven merken. De opvliegers blijven dan weg. Echter als bij jou tijd van klachten nog niet voorbij is, dan komen ze weer terug.
 • Na het stoppen met hormonen kan er een zogenaamd ‘rebound’ effect optreden. De opvliegers kunnen extra hevig terug komen en dat kan zo’n zes weken tot maximaal 3 maanden aanhouden. Blijven deze klachten ook na 3 maanden aanhouden, dan was je er gewoon nog niet overheen. Het is niet zo dat opvliegers hoe dan ook terug zullen komen, omdat je deze door hormoontherapie te gebruiken gewoon voor je uit hebt geschoven.
 • Er zijn er zeker ook vrouwen die helemaal geen last van een rebound effect en die geen enkele last meer ervaren van typische noch niet-typische overgangsklachten. De lijst niet-typische klachten is lang, zie deze lijst: http://www.lastvandeovergang.nl/2013/10/opsomming-van-niet-typische.html 
 • Als je een combinatie van estradiolpleister of gel gebruikt en progesteroncapsules kun je –altijd in overleg met je arts – het beste eerst de dosis estradiol gaan afbouwen en later pas de dosis progesteron.
 • Bij een verandering in verhouding estradiol en progesteron kan er weer een bloeding optreden. Deze bloedingen zullen vanzelf verdwijnen als je lichaam weer gewend raakt aan de veranderende verhoudingen. Als bloedingen bij continue hormoontherapie (waarbij elke dag dezelfde hoeveelheid estradiol en progesteron wordt gebruikt) blijven aanhouden, is dat altijd een reden om een echo van de baarmoeder te laten maken en de dikte van het baarmoederslijmvlies te laten meten.
 • Er is geen gezondheidsrisico verbonden aan direct stoppen. Het kan dus enorm meevallen en het kan erg tegenvallen en alles daartussenin.
 • Je hoeft nergens speciaal op te letten.
 • Realiseer je ook dat overgangsklachten vooral in perioden van stress fors kunnen toenemen.

Wat is de beste strategie om te kunnen stoppen?

 • Het is niet voldoende onderzocht om daar uitsluitsel over te kunnen geven. De ene vrouw kan zonder problemen direct met hormonen stoppen. De andere vrouw kan beter geleidelijk aan afbouwen. Afbouwen kan in een snel schema, bijvoorbeeld elke 3 maanden de dosis verlagen. Bijvoorbeeld van estradiolpleisters met 75 microgram afbouwen naar 50 en zo naar 37,5 en 25 microgram in 9 maanden tijd. Daarbij moet worden opgemerkt dat pleisters van 37,5 en 25 microgram niet in de handel zijn in Nederland, maar kunnen wel door een arts worden voorgeschreven. Je kunt ze zelf gaan halen in een Duitse of Belgische apotheek, ze kunnen worden geleverd door de Internationale Apotheek, maar je arts heeft misschien ook slimmere oplossingen daarvoor.
 • Het afbouwen kan ook meer geleidelijk plaatsvinden. Een eerste stap afbouwen en dan weer een heel jaar niets veranderen totdat zeker alle overgangsklachten weer minstens 1 jaar weggebleven zijn.
 • Als je gel gebruikt kun je proberen het pompje niet helemaal in te drukken en zo de dosis van 1 milliliter gel langzaam te verminderen. Het is wat lastiger om nauwkeurig te doseren. Het is mogelijk om een gel op maat te laten maken met een aangepaste dosis via bereidingsapotheken op doktersrecept.
 • Als je tabletten slikt zoals Femoston kan de dosis ook worden afgebouwd. Bijvoorbeeld van Femoston 2/10 naar Femoston 1/5 en zo naar Femoston 0,5/2,5.

Hoe lang kan ik hormonen blijven gebruiken?

 • Als je je heel goed voelt bij hormoontherapie en weinig of geen last hebt van bijwerkingen kun je deze gerust blijven gebruiken totdat je 60 jaar bent of als je menopauze  – de allerlaatste menstruatie – na het 50ste is opgetreden tot 10 jaar daarna. Voor bijna alle vrouwen heeft hormoontherapie tot dan veel meer voordelen dan nadelen. Het is niet zo dat er met 60 jaar een schakelaar omgaat en het niet meer mag. Er moet dan wel per jaar bekeken worden of je nog steeds hoort bij de vrouwen die meer voordelen ervaren en dat de kans op nadelen klein blijft.
Reageren