MEDISCHE VRAGEN

Ja in principe is dit mogelijk. Progesterongel of –crème kan ook worden toegediend. Dit middel is commercieel verkrijgbaar, maar in combinatie met oestrogenen raden we altijd aan om progesteroncrème te betrekken uit een gecertificeerde bereidingsapotheek. Er is dan een voorschrift – een recept – van een arts nodig. Deze middelen worden niet vergoed door Nederlandse zorgverzekeraars. De kosten van progesteroncrème  3% bedragen 45 euro per 100 dagen gebruik.  Andere sterktes progesteroncrème of –gel zijn ook verkrijgbaar. Het is zelfs mogelijk om bij buitenlandse bereidingsapotheken diverse hormonen in 1 crème of gel te verwerken, bijvoorbeeld oestradiol met progesteron en testosteron. De kosten vallen dan hoger uit, maar minder hoog dan bij elk hormoon apart. Houd dan rekening met 65-75 euro per 100 dagen gebruik.

Voor meer voor- en nadelen van hormoontherapie na de overgang zie onze Blog.

De reden is dat wanneer hormonen worden geslikt deze eerst via de darm in de lever terecht komen. De lever is dé plek in het lichaam waar hormonen worden afgebroken. Ongeveer 95% van estradiol uit een pil wordt zo afgebroken, de overige 5% gaan via de bloedstroom naar plaatse waar estradiol zijn werk moet doen. Als estradiol via de huid wordt toegediend is véél minder nodig, namelijk maar 5% van de hoeveelheid die nodig is bij slikken voor hetzelfde effect. De kans op de meest bekende bijwerking van estradiolpillen na de overgang, trombose, is verdubbeld door gebruik van estradiolpillen. Deze kans is minimaal of helemaal niet verhoogd bij toediening van hormonen via de huid.

De reden is dat wanneer hormonen worden geslikt deze eerst via de darm in de lever terecht komen. De lever is dé plek in het lichaam waar hormonen worden afgebroken. Ongeveer 95% van estradiol uit een pil wordt zo afgebroken, de overige 5% gaan via de bloedstroom naar plaatse waar estradiol zijn werk moet doen. Als estradiol via de huid wordt toegediend is véél minder nodig, namelijk maar 5% van de hoeveelheid die nodig is bij slikken voor hetzelfde effect. De kans op de meest bekende bijwerking van estradiolpillen na de overgang, trombose, is verdubbeld door gebruik van estradiolpillen. Deze kans is minimaal of helemaal niet verhoogd bij toediening van hormonen via de huid.

Alternatieven voor hormoonpleisters zijn een hormoongel. Er zijn daarin verschillende opties: Uit Duitsland of België uit een apotheek. Dit zijn merkgeneesmiddelen (Gynokadin of Oestrogel) die goedgekeurd zijn door de EFSA, de Europese instantie die geneesmiddelen keurt. De kosten zijn voor de gebruikster en worden door geen enkele zorgverzekeraar vergoed. Ongeveer 12,50 per 40 dagen c.q. per 80 dagen afhankelijk van de hoeveelheid die gebruikt wordt, exclusief verzendkosten. Vanuit een Europees land moet u rekenen met 10-11 euro verzendkosten voor een pakketje.

Hormoongels zijn ook verkrijgbaar bij bereidingsapotheken. Dit geldt voor oestrogenen, maar ook gel met z.g. bi-est (estradiol en estriol in vaste combinatie) en progesterongel is verkrijgbaar. Deze hormonen zijn ook in cremes verkrijgbaar. Vanuit Nederlandse bereidingsapotheken zijn slechts vaste percentages met hormoon verkrijgbaar. Bijvoorbeeld 1% en 3% progesteroncrème en 0,35% bi-est gel. Vanuit Duitse bereidingsapotheken zijn andere percentages verkrijgbaar, en zijn ook combinaties van estradiol met progesteron of met testosteron of DHEA verkrijgbaar. Leveringen vanuit een bereidingsapotheek zijn veel duurder dan die vanuit een reguliere apotheek. Houdt rekening met 50-85 cent per dag aan kosten.

Estradiolgel en andere hormoongels of crèmes, kunnen het beste aan de binnenkant van de onderarmen gesmeerd worden. Wrijf totdat het middel in ingetrokken. Daarna zit het product in uw lichaam en kan het niet zomaar meer worden afgewassen of afgeven aan kleding of andere mensen. Andere plaatsen zijn knieholte en binnenkant bovenbenen. Estradiolgel mag ook in de hals en aan de bovenkant van het decolleté worden opgedragen. Smeer estradiolgel nooit op de borsten. Progesterongel  of -crème mag ook op de borsten worden opgedragen.

Een hormoonpleister moet zelf hechten aan de huid om het hormoon voldoende te kunnen afgeven. Vastplakken met bijvoorbeeld een pleister werkt dus niet. Zodra een pleister niet meer goed plakt moet deze vervangen worden. Vaak loslaten kan komen doordat de huid enigszins vet is. Plak ze direct op een schone droge huid, bijvoorbeeld na het douchen. Varieer de plek waar je plakt, wrijving door kleding kan ook zorgen voor eerder loslaten. Net als overmatig transpireren.

Plak een pleister niet twee keer na elkaar elkaar op dezelfde plek. Handige plaatsen zijn: de onderbuik, de heup, de bil, het dijbeen.

Plak een hormoonpleister nooit op een borst.

Helpt dit allemaal niet, vraag uw apotheek dan om een ander merk pleister. Het merk Systen plakt over het algemeen het beste.

Voor merkpleisters (Systen) kan soms een bijbetaling nodig zijn, dat is afhankelijk van de voorwaarden in uw ziektekostenpolis. Hormoonpleisters worden vergoed door de ziektekostenverzekeraar, nadat het eigen risico is opgegaan.

U kunt uw vragen direct aan uw arts stellen.
Ga naar onze pagina e-mailconsult en vul het formulier in.

De vragen worden doorgaans binnen enkele dagen beantwoord. Mail uw vragen bij voorkeur gedurende de week en niet in het weekeinde, ook onze artsen hebben hun vrije tijd nodig.
Het antwoord van de arts telt als een e-mail consult. Indien dit consult binnen uw DBC (Diagnose Behandel Combinatie) valt ontvangt u geen factuur.

Zo niet, dan ontvangt u van ons een factuur van € 30,00 welke u eventueel vergoed krijgt vanuit uw aanvullende verzekering.

Indien u buiten uw afspraken bij Vrouwenpoli Boxmeer het advies hebt gekregen om bloed te laten prikken kan dit op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur.

Bel minimaal één dag van te voren even om er zeker van te zijn dat Vrouwenpoli Boxmeer op een bepaalde dag geopend is.

Als u patiënt bent bij Vrouwenpoli Boxmeer en verder weg woont kunt u bij een prikpost bij u in de buurt bloed laten prikken. Dat kan alleen met een aan u toegestuurd of meegegeven aanvraagformulier.

Barbara Havenith is gynaecoloog en orthomoleculair KPNI arts; tevens is ze aromatherapeut en bloesemtherapeut.

Marion Heres is gynaecoloog en volgt de opleiding tot orthomoleculair KNPI arts.

Ineke Smalbraak is gynaecoloog en volgt opleiding tot orthomoleculair KNPI arts; zij is ook seksuoloog i.o.

Mathilde Kuijpers is vruchtbaarheidsarts en orthomoleculair KPNI arts.

Frank van Heerebeek is arts voor hormonale klachten & vruchtbaarheid.

Alle artsen zijn dus erkend in hun specialisme; aanvullende orthomoleculaire adviezen die gegeven worden door de artsen die (nog niet) in opleiding zijn tot orthomoleculair arts worden altijd overlegd met artsen die de opleiding hebben afgerond.

Thea van der Waart is huisarts en seksuoloog. Zij werkt bij Vrouwenpoli Boxmeer als seksuoloog.

Door dit formulier in te vullen.

Om een afspraak te maken met onze therapeuten, klik hier.

Via dit formulier. Herhaalrecepten kunnen rechtstreeks naar uw apotheek gefaxt worden, in dat geval ook graag het faxnummer doorgeven. Het recept wordt ook altijd naar uw thuisadres gestuurd.

Bij een lopende DBC (Diagnose Behandel Combinatie) is de prijs voor een herhaalrecept daarbij inbegrepen. Zo niet, dan ontvangt u van ons een factuur van € 17,50 welke u eventueel vergoed krijgt vanuit uw aanvullende verzekering.

U kunt uw supplementen bestellen op onze nieuwe website: www.puurvrouw.com

Bloedonderzoek duurt enkele werkdagen tot 2 weken. U ontvangt de uitslag (zonder uitleg) via e-mail. Een uitleg over uw uitslag krijgt u bij een volgende contact met uw arts. Indien nodig, zal uw arts eerder met u contact opnemen.

De uitslag van de waardes van een reverse T3 duren langer omdat deze opgespaard en opgestuurd worden, dit kan wel 6 weken duren.

De uitslag van een darm- of allergieonderzoek krijgt u thuisgestuurd, dit duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

De uitslag van een uitstrijkje duurt ongeveer 2 tot 3 weken en daarvan ontvangt u de uitslag via e-mail.

Wanneer u producten bestelt bij de firma de Roode Roos (https://www.derooderoos.com/catalog) wordt gevraagd naar een voorschrift van een arts of therapeut. Daarvoor kunt u het persoonlijke advies meesturen dat uw van ons gekregen heeft.

Nee, alleen de financiering van het consult is anders.

Voor beide consulten duurt een eerste consult 60 minuten. Een eerste vervolgconsult duurt ook 60 minuten en verdere vervolgconsulten 30 minuten.

Voor vergoeding via de basisverzekering (regulier consult) is een verwijzing nodig van uw huisarts of verloskundige.

Voor een consult via de aanvullende verzekering (orthomoleculair consult) is geen verwijzing nodig.

FINANCIËLE VRAGEN

Wanneer u zonder verwijzing komt worden uw kosten berekend via de orthomoleculaire zorg (alternatieve zorg) en dus ook vanuit uw aanvullende verzekering. Hiervoor geldt geen eigen risico!

Via de orthomoleculaire weg berekenen wij alles los met vaste tarieven:

2017 2018
Een eerste (-vervolg) consult van ±60 minuten (face-to-face of e-consult*) € 165,00 € 180,00
Een volgende vervolgconsult van ±20 minuten (face-to-face of e-consult*) € 82,50 € 90,00
IVF echo € 90,00
Een e-mail contact (per beantwoorde mail) € 27,50 € 30,00
Een herhaalrecept € 15,50 € 17,50
Bloedonderzoek Bloedonderzoek wordt per item berekend met daarbij een ordertarief.

*Een e-consult is een telefonisch- of Skype consult
Het 1e bezoek is altijd een uur. Voor het eerste vervolgconsult wordt door uw arts ook 1 uur uitgetrokken. Hierin worden eventuele laboratorium uitslagen besproken en een voorstel voor een behandeling gemaakt. Dit gaat in overleg met u. Kijk voor prijzen op onze prijzen pagina.

Deze tijd is deels bedoeld voor het gesprek met u, deels is dit nodig voor bestudering van uitslagen door de arts en formuleren van het persoonlijke advies. Ook schrijven van een brief aan uw huisarts valt onder consulttijd.

Wanneer u aanvullend verzekerd bent voor alternatieve zorg zal er een deel vergoed worden.

De meeste verzekeraars vergoeden slechts een maximale vergoeding per dag (Dit varieert per verzekering en per polis, van 20 euro per dag tot 85 euro per dag). Dit betekent dat niet alles vergoed zal worden. Bij de meeste verzekeraars worden laboratoriumonderzoeken niet vergoed. Deze zult u dus in de meeste gevallen zelf moeten betalen.

Zie hier de vergoedingen per verzekeraar.

Het kan zijn dat er speciale laboratoriumonderzoeken worden geadviseerd, zoals speciale bloedonderzoeken, ontlasting-, speeksel-, of urine onderzoek.

Deze onderzoeken worden door alternatieve laboratoria gedaan Een enkele verzekeraar vergoedt deze via de aanvullende verzekering. Informeer hiervoor uw verzekeraar. U wordt van te voren ingelicht hoe hoog de kosten zijn voor dit onderzoek. U beslist zelf of u dit onderzoek wel of niet wilt laten doen!

Wanneer u met een verwijzing komt worden uw kosten berekend via de reguliere zorg en dus vanuit uw basisverzekering.

Reguliere zorgt werkt met DBC’s/DOT (Diagnose Behandel Combinatie/ DBC op weg naar transparantie). Ook ziekenhuizen werken met deze DBC/DOT’s, dit is wettelijk verplicht. Dit betekent dat u voor een periode in behandeling bent en dat iedere DBC/DOT zijn eigen prijskaartje heeft. Zo betaalt een patiënte die voor overgangsklachten komt een ander bedrag dan een patiënte die voor vaginale klachten komt.

Een 1e DBC duurt 90 dagen. Na deze periode sluit de DBC/DOT af en volgt er een factuur. Alle patiënten met dezelfde diagnose betalen mee aan de totale kosten die de behandelaar maakt voor deze diagnose. Alle (telefonische, skype) consulten/e-mails/herhaalrecepten en reguliere bloedonderzoeken zitten bij deze prijs inbegrepen. Ook kosten die gemaakt worden voor bijvoorbeeld huisvesting, vaste lasten, personeel, verzekeringen, laboratoriumkosten, etc. Dit verklaart dat een patiënte bij wie laboratoriumonderzoek gedaan wordt een even hoge rekening krijgt als een patiënte bij die dit onderzoek niet nodig was.

Er zijn per diagnose wel verschillende tarieven. Deze hebben te maken met het aantal consulten. Bij meer dan 2 consulten komt u in een hoger tarief. Elke vorm van consult wordt vanaf 2018 daarin meegerekend. Dus zowel een persoonlijk consult op de poli, als een telefonisch consult of consult per skype, als ook het beantwoorden van vragen per mail.

Wanneer een patiënt na 90 dagen de Vrouwenpoli bezoekt of daarna nog een telefonisch of mailconsult heeft wordt deze DBC/DOT verlengd naar een vervolg DBC/DOT. Een vervolg DBC duurt 120 dagen.

Hoeveel u vergoedt krijgt van uw zorgverzekering hangt af van uw zorgverzekeraar, uw polis en zelfs uw diagnose. Allereerst zal de zorgverzekeraar uw eigen risico bij u in rekening brengen. Dit eigen risico is voor iedereen € 385,-, het bedrag kan hoger uitvallen als u heeft gekozen voor vrijwillige ophoging van het eigen risico tot wel € 885,-.

Omdat de Vrouwenpoli geen contracten heeft met de zorgverzekeraars vergoeden deze een percentage. Er bestaan 3 verschillende soortenpolissen. Een naturapolis, een budgetpolis en een restitutiepolis. Bij een restitutiepolis heeft u vrije artsenkeuze en wordt er meer vergoed dan bij een naturapolis. Bij een budgetpolis staat het uw zorgverzekeraar vrij helemaal niets te vergoeden. De verzekeraars werken met zogenaamde marktconform prijzen. Dat betekent dat zij het percentage vergoeden van wat zij een aanvaardbaar tarief vinden. Dit bedrag ligt lager dan het landelijk gemiddelde van alle zorgaanbieders die een bepaalde DBC/DOT aanbieden. Het is zelfs mogelijk dat de ene zorgverzekeraar een andere marktconforme prijs hanteert dan de andere. Het kan zijn dat onze prijzen daarboven vallen en u daarom minder dan het aangegeven percentage terugkrijgt. Ook bij een restitutiepolis waarbij de verzekeraar 100% vergoedt, kan het zijn dat het 100% is van de landelijk gemiddelde prijzen en u nog steeds een deel van de rekening zelf zult moeten betalen. Lees daarvoor goed uw polis door of informeer ernaar bij uw verzekeraar. Er zijn ook enkele verzekeraars met een waarachtige restitutiepolis, die wel 100% van de rekening van Vrouwenpoli Boxmeer vergoeden.

De reden dat onze prijzen hoger liggen dan het landelijk gemiddelde is omdat onze consulten langer duren dan de consulten in ziekenhuizen. Gemiddeld trekt een specialist in Nederland 20 minuten uit voor een eerste consult en 10 minuten voor een vervolgconsult. Bij de Vrouwenpoli wordt er door de artsen veel meer tijd geïnvesteerd in de patiënten, tot wel 3 uur in één DBC/DOT.

U zult begrijpen dat wij u nooit vooraf precies kunnen vertellen hoeveel het u zal gaan kosten. Het kan voorkomen dat uw behandeling bij verzekeraar A € 100,00 zal kosten en bij verzekeraar B € 350,00.

Uw diagnose zal pas tijdens uw consult door de arts bepaald kunnen worden. Verder weten wij vooraf ook niet of er speciale laboratorium onderzoeken nodig zijn die niet in de DBC/DOT vallen.

Hieronder vindt u onze passantenlijst, dit is de prijslijst voor DBC’s. U kunt uw verzekeraar vragen hoeveel zij gaan vergoeden bij een aantal diagnoses waarvan u denkt dat deze van toepassing zouden kunnen zijn. De verzekeraar wil daarvoor 2 codes weten: de declaratiecode en zorgproductcode.

In de meeste gevallen hebben patiënten in de 1e 90 dagen vaker dan 2 keer contact met de Vrouwenpoli waardoor zij in het tarief van meer dan 2 bezoeken terecht komen.

Het kan zijn dat er speciale laboratoriumonderzoeken worden geadviseerd, zoals speciale bloedonderzoeken, ontlasting-, speeksel-, of urineonderzoek.

Deze onderzoeken worden door alternatieve laboratoria gedaan en vallen niet in de basisverzekering. Een enkele verzekeraar vergoedt deze via de aanvullende verzekering voor de alternatieve zorg. Informeer hiervoor bij uw verzekeraar. U wordt van vooraf ingelicht of het onderzoek wel of niet in het DBC zal vallen en hoe hoog de kosten zijn voor dit onderzoek. U beslist zelf of u dit onderzoek wel of niet wilt laten doen!

Voor alle extra informatie over de rekening verwijzen we u naar de site van de informatielijn https://www.consuwijzer.nl/zorg/zorgaanbieders/vragen-klachten-over-nota-zorgaanbieder

De kosten van hormoonpleisters en progesteroncapsules worden vergoed door de zorgverzekeraars. Echter de vergoeding gaat pas in als u het eigen risico heeft opgemaakt. Dat bedraagt momenteel 385,00 euro per jaar.

Progesteroncapsules worden nooit helemaal vergoed, de overheid vindt de synthetische progestagenen even goed en die zijn een fractie (een paar euro per jaar) goedkoper. Toch moet u bijbetalen, ongeveer 5 euro per maand bij continu gebruik.

Wij hebben een nieuwe website voor supplementen: www.puurvrouw.com

Daarvoor verwijzen wij u naar de informatielijn (https://www.consuwijzer.nl/zorg/zorgaanbieders/vragen-klachten-over-nota-zorgaanbieder) van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Sinds 1 januari 2012 wordt de zorg in Nederland op een andere manier gefinancierd.
Het nieuwe systeem is ontwikkeld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en is gebaseerd op zogenaamde DBC-zorgproducten.

Een DBC-zorgproduct is het traject vanaf de diagnose van uw specialist tot en met de (eventuele) ziekenhuisbehandeling die hieruit volgt. Diagnose en behandeling leiden samen tot één prijs die het ziekenhuis of poli in rekening mag brengen. Klik hier voor meer informatie.

Voor vergoedingen van orthomoleculaire geneeskunde per zorgverzekeraar klik hier.

Bij ONVZ ontvangt u een ruime vergoeding voor alternatieve geneeswijzen.

Bloedonderzoek wordt apart berekend en wordt niet door iedere zorgverzekeraar vergoed.

Voor meer informatie kijk op onze prijzen pagina.

Het is niet mogelijk naar aanleiding van een gestelde zorgvraag of doorverwijzing van een huisarts van een patiënt een prijsopgaaf te maken van de te plannen zorg.

Dit komt omdat de totale prijs afhankelijk is van de diagnose, eventueel met aanvullende onderzoeken, het aantal consulten en eventueel een poliklinische ingreep. Daarnaast kunnen de tarieven per DBC-zorgproduct (Diagnose Behandel Combinatie) verschillen per verzekeraar.

Als u verzekerd bent bij zorgverzekeraar A kan een bepaalde behandeling bijvoorbeeld € 100,00 kosten, als u verzekerd bent bij zorgverzekeraar B kan dezelfde behandeling € 350,00 euro kosten.

Voor meer informatie kijk op onze prijzen pagina.

Het kan zo zijn dat uw basisverzekering toch niet het hele bedrag vergoed, dat is onder andere afhankelijk van uw polisvoorwaarden. Er zijn twee soorten basisverzekeringen: de naturapolis en de restitutiepolis. Bij de restitutiepolis wordt er doorgaans een hoger bedrag vergoed dan bij een naturapolis.

De zorgverzekeraar koppelt een bedrag aan een bepaalde DBC (Diagnose Behandel Combinatie), onze bedragen liggen vaak hoger.

Veiligheidshalve zult u er rekening mee moeten houden dat u ongeveer 50% tot 80% vergoed krijgt van het bedrag dat de zorgverzekeraar voor een bepaalde DBC-zorgproduct als tarief hanteert.

De belangrijkste reden daarvoor is dat onze consulten veel tijdsintensiever zijn dan die in gemiddelde ziekenhuizen.

Gemiddeld wordt er in Nederland voor een eerste consult 20 minuten uitgetrokken – dat wil zeggen dat er ook gynaecologen zijn die slechts een kwartier tijd uittrekken – en voor een vervolgconsult 10 minuten.

De huisartsenbrief worden nergens nog handmatig gemaakt, maar er wordt een automatisch vervaardigd uittreksel van het Elektronisch Patiënten Dossier gemaakt, veelal moeilijk te interpreteren, de info waar het werkelijk om gaat wordt meestal niet opgenomen. Belafspraken zijn voor het overgrote deel van gynaecologen nog steeds ongebruikelijk, patiënten moeten langskomen.

Met andere woorden een consult bij Vrouwenpoli Boxmeer is niet vergelijkbaar met een gemiddeld consult in een ziekenhuis en kan dus ook niet voor een gemiddelde prijs geleverd worden.

Hoeveel er uiteindelijk vergoed wordt is per polis en per verzekeraar verschillend.

Het is niet mogelijk vooraf een prijsopgaaf te maken.

Ook dient u rekening te houden met het verplichte eigen risico, dit bedraagt momenteel € 385,00.

Het kan zo zijn dat uw verzekeraar toch niet het hele bedrag vergoed, dat is onder andere afhankelijk van uw polisvoorwaarden.

Er zijn twee soorten basisverzekeringen: de naturapolis en de restitutiepolis. Bij de restitutiepolis wordt er doorgaans een hoger bedrag vergoed dan bij een naturapolis.

De tarieven per DBC-zorgproduct (Diagnose Behandel Combinatie) verschillen per verzekeraar. Als u verzekerd bent bij zorgverzekeraar A kan een bepaalde behandeling bijvoorbeeld € 100,00 kosten, als u verzekerd bent bij zorgverzekeraar B kan dezelfde behandeling € 350,00 kosten.

Voor meer informatie kijk op onze prijzen pagina.

Voor een consult waarvoor u een verwijzing heeft en er dus een DBC wordt geopend, ontvangt u per e-mail na 90 dagen een factuur. Deze factuur kunt u bij uw zorgverzekeraar indienen. Uw verzekeraar maakt geen bedrag naar ons over, u moet de factuur zelf aan ons overmaken.

Het bedrag van deze factuur staat voor alles wat er door Vrouwenpoli Boxmeer is gedaan: het consult of consulten maar ook echo-onderzoek, bloedonderzoek, weefselonderzoek, cytologisch onderzoek, bacteriologisch onderzoek.

Voor een consult waarvoor u geen verwijzing heeft en wat op uw eventuele aanvullende verzekering verhaald kan worden, ontvangt u ongeveer een week na het consult een factuur per e-mail. Uw verzekeraar maakt geen bedrag naar ons over, u moet de factuur zelf aan ons overmaken.

Supplementen dient u direct af te rekenen, dit kan via pin of contant.

Nee, alleen de financiering van het consult is anders.

Voor beide consulten duurt een eerste consult 60 minuten. Een eerste vervolgconsult duurt ook 60 minuten en verdere vervolgconsulten 30 minuten.

Voor vergoeding via de basisverzekering (regulier consult) is een verwijzing nodig van uw huisarts of verloskundige.

Voor een consult via de aanvullende verzekering (orthomoleculair consult) is geen verwijzing nodig.