Ja in principe is dit mogelijk. Progesterongel of –crème kan ook worden toegediend. Dit middel is commercieel verkrijgbaar, maar in combinatie met oestrogenen raden we altijd aan om progesteroncrème te betrekken uit een gecertificeerde bereidingsapotheek. Er is dan een voorschrift – een recept – van een arts nodig. Deze middelen worden niet vergoed door Nederlandse zorgverzekeraars. De kosten van progesteroncrème  3% bedragen 45 euro per 100 dagen gebruik.  Andere sterktes progesteroncrème of –gel zijn ook verkrijgbaar. Het is zelfs mogelijk om bij buitenlandse bereidingsapotheken diverse hormonen in 1 crème of gel te verwerken, bijvoorbeeld oestradiol met progesteron en testosteron. De kosten vallen dan hoger uit, maar minder hoog dan bij elk hormoon apart. Houd dan rekening met 65-75 euro per 100 dagen gebruik.

De reden is dat wanneer hormonen worden geslikt deze eerst via de darm in de lever terecht komen. De lever is dé plek in het lichaam waar hormonen worden afgebroken. Ongeveer 95% van estradiol uit een pil wordt zo afgebroken, de overige 5% gaan via de bloedstroom naar plaatse waar estradiol zijn werk moet doen. Als estradiol via de huid wordt toegediend is véél minder nodig, namelijk maar 5% van de hoeveelheid die nodig is bij slikken voor hetzelfde effect. De kans op de meest bekende bijwerking van estradiolpillen na de overgang, trombose, is verdubbeld door gebruik van estradiolpillen. Deze kans is minimaal of helemaal niet verhoogd bij toediening van hormonen via de huid.

Alternatieven voor hormoonpleisters zijn een hormoongel. Er zijn daarin verschillende opties: Uit Duitsland of België uit een apotheek. Dit zijn merkgeneesmiddelen (Gynokadin of Oestrogel) die goedgekeurd zijn door de EFSA, de Europese instantie die geneesmiddelen keurt. De kosten zijn voor de gebruikster en worden door geen enkele zorgverzekeraar vergoed. Ongeveer 12,50 per 40 dagen c.q. per 80 dagen afhankelijk van de hoeveelheid die gebruikt wordt, exclusief verzendkosten. Vanuit een Europees land moet u rekenen met 10-11 euro verzendkosten voor een pakketje.

Hormoongels zijn ook verkrijgbaar bij bereidingsapotheken. Dit geldt voor oestrogenen, maar ook gel met z.g. bi-est (estradiol en estriol in vaste combinatie) en progesterongel is verkrijgbaar. Deze hormonen zijn ook in cremes verkrijgbaar. Vanuit Nederlandse bereidingsapotheken zijn slechts vaste percentages met hormoon verkrijgbaar. Bijvoorbeeld 1% en 3% progesteroncrème en 0,35% bi-est gel. Vanuit Duitse bereidingsapotheken zijn andere percentages verkrijgbaar, en zijn ook combinaties van estradiol met progesteron of met testosteron of DHEA verkrijgbaar. Leveringen vanuit een bereidingsapotheek zijn veel duurder dan die vanuit een reguliere apotheek. Houdt rekening met 50-85 cent per dag aan kosten.

Estradiolgel en andere hormoongels of crèmes, kunnen het beste aan de binnenkant van de onderarmen gesmeerd worden. Wrijf totdat het middel in ingetrokken. Daarna zit het product in uw lichaam en kan het niet zomaar meer worden afgewassen of afgeven aan kleding of andere mensen. Andere plaatsen zijn knieholte en binnenkant bovenbenen. Estradiolgel mag ook in de hals en aan de bovenkant van het decolleté worden opgedragen. Smeer estradiolgel nooit op de borsten. Progesterongel  of -crème mag ook op de borsten worden opgedragen.

Een hormoonpleister moet zelf hechten aan de huid om het hormoon voldoende te kunnen afgeven. Vastplakken met bijvoorbeeld een pleister werkt dus niet. Zodra een pleister niet meer goed plakt moet deze vervangen worden. Vaak loslaten kan komen doordat de huid enigszins vet is. Plak ze direct op een schone droge huid, bijvoorbeeld na het douchen. Varieer de plek waar je plakt, wrijving door kleding kan ook zorgen voor eerder loslaten. Net als overmatig transpireren.

Plak een pleister niet twee keer na elkaar elkaar op dezelfde plek. Handige plaatsen zijn: de onderbuik, de heup, de bil, het dijbeen.

Plak een hormoonpleister nooit op een borst.

Helpt dit allemaal niet, vraag uw apotheek dan om een ander merk pleister. Het merk Systen plakt over het algemeen het beste.

Voor merkpleisters (Systen) kan soms een bijbetaling nodig zijn, dat is afhankelijk van de voorwaarden in uw ziektekostenpolis. Hormoonpleisters worden vergoed door de ziektekostenverzekeraar, nadat het eigen risico is opgegaan.

Via dit formulier. Herhaalrecepten kunnen rechtstreeks naar uw apotheek gefaxt worden, in dat geval ook graag het faxnummer doorgeven. Het recept wordt ook altijd naar uw thuisadres gestuurd.

Bij een lopende DBC (Diagnose Behandel Combinatie) is de prijs voor een herhaalrecept daarbij inbegrepen. Zo niet, dan ontvangt u van ons een factuur van € 17,50 welke u eventueel vergoed krijgt vanuit uw aanvullende verzekering.

Bloedonderzoek duurt enkele werkdagen tot 2 weken. Een uitleg over uw uitslag krijgt u bij een volgende contact met uw arts. Indien nodig, zal uw arts eerder met u contact opnemen.

De uitslag van de waardes van een reverse T3 duren langer omdat deze opgespaard en opgestuurd worden, dit kan wel 6 weken duren.

De uitslag van een darm- of allergieonderzoek krijgt u thuisgestuurd, dit duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

De uitslag van een uitstrijkje duurt ongeveer 2 tot 3 weken en daarvan ontvangt u de uitslag via e-mail.