Zorgverzekering 2021

Jaarlijks kun je wisselen van zorgverzekeraar. Informeer voorafgaand aan jouw keuze voor het nieuwe jaar hoe een verzekeraar omgaat met de vergoedingen van jouw  (voorgenomen) behandeling. Sluit een zuivere restitutiepolis af om zeker te zijn van een zo hoog mogelijke vergoeding van jouw zorgkosten.

Basisverzekering en aanvullende pakketten
Het grootste deel van de behandelingen wordt in Nederland vanuit de basisverzekering vergoed.

Er zijn over het algemeen twee basisverzekeringen te onderscheiden: restitutiepolissen en naturapolissen. Er zijn ook nog enkele combinatiepolissen (een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis). Naast de basisverzekering kunnen er extra zaken zijn opgenomen in de aanvullende pakketten van de zorgverzekeraars, bijvoorbeeld op het gebied van anticonceptiemiddelen.

 

Wat is het verschil tussen de polisvormen?
Bij een restitutiepolis bestaat vrije keuze voor een zorgverlener, geldt volledige vergoeding en zijn er geen beperkingen vanwege een zorgplafond (een maximum aantal te behandelen patiënten). Bij een naturapolis bestaat die vrije keuze niet en worden vergoedingen gemaximeerd (meestal op 75%). Ook kun je te maken krijgen met een zorgplafond waardoor het maximaal aantal te behandelen patiënten (verzekerd via de betreffende gecontracteerde verzekeraar) bereikt is.

Bij een combinatiepolis geldt dat voor sommige zorgsoorten recht is op zorg (zoals bij een naturapolis) en voor andere zorgsoorten recht op vergoeding (zoals bij een restitutiepolis).

Wij adviseren patiënten om een restitutiepolis af te sluiten zodat je een maximale vergoeding krijgt voor de behandelingen.

 Vergelijk zorgverzekeringen op hun voorwaarden en vergoedingen, bijvoorbeeld via Independer of Zorgkiezer. Voor het gemak hebben wij de aanbieders en premies voor 2021 op een rijtje gezet (alle rechten en wijzigingen voorbehouden). Download het bestand hier.

Neem voor een volledige informatievoorziening en advies contact op met jouw zorgverzekeraar. Wanneer je vragen stelt over vergoedingen aan de verzekeraar, zorg dat je de antwoorden schriftelijk ontvangt.

Reageren